Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deras skolprojekt - en resa i musik

I drygt ett år har de unga kompositörerna slipat på sina verk. Idag möter de publiken i De Geerhallen med hjälp av Symfoniorklestern.
- Det har varit väldigt mycket jobb, men det känns som att vi får belöningen nu när man hör orkestern spela, säger Victor Mobäck.

Att komponera är långt från att bara hitta på en melodi. - Det är lätt att glömma bort partituret till direktören och alla stämmor. Det är tur att det finns datorer annars hade det blivit mycket att sudda, förklarar från vänster Jonatan Bertilsson, Erik Petersson, Victor Mobäck, Felix Löfqvist och Sebastian Bergström.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Att komponera är långt från att bara hitta på en melodi. - Det är lätt att glömma bort partituret till direktören och alla stämmor. Det är tur att det finns datorer annars hade det blivit mycket att sudda, förklarar från vänster Jonatan Bertilsson, Erik Petersson, Victor Mobäck, Felix Löfqvist och Sebastian Bergström. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2005-02-05 06:00
Att få sitt verk uppfört av en professionell orkester är kanske vad många bara kan drömma om. För Sebastian Bergström, Jonatan Bertilsson, Erik Petersson, Victor Mobäck och Felix Löfqvist i årskurs tre på De Geers musikgymnasium har drömmen gått i uppfyllelse.
- Det var otroligt att få höra orkestern spela upp våra stycken. Det går inte att jämföra med den bild som datorn ger, förklarar de gemensamt.

Projektarbete
För drygt ett år sedan valde de att ägna sitt projektarbete åt att arrangera och komponera musik till den traditionsenliga familjekonserten. Men intresset väcktes redan för för två år sedan. Då kunde de ta del av de tredjeårselevernas kompositioner och tydligen måste det ha varit bra, för alla fem tycks inte ha tvekat när de skulle välja projektarbete.
Det har blivit fyra kompositioner och ett arrangemang.
- Jag är inte så bra på att hitta på och då är det lättare att arrangera. Men att det blev ett disneymedley har hela klassen varit med och bestämt, berättar Erik.

Idétorka
De fyra kompositionerna har däremot kompositörerna själva helt fått utforma från grunden. Men de färdiga verken är långt ifrån vad de såg ut att bli från början.
- Jag har nog inte ens kvar det utdrag på en minut som jag lämnade in till lärarna tidigt i våras, säger Felix.
Och de andra håller med.
- Det var lite idétorka i början. Men vi har fått mycket hjälp av David Swärd som är vår lärare i komposition. Och så har vi gått på många konserter för att få idéer och kunskap om hur det kan låta, förklarar Sebastian.

Av en slump
Felix som har komponerat tidigare fann sin melodi av en slump, Sebastian har hela tiden haft naturbilder i åtanke och Victor har fångat en vandring genom livet. Jonatans stycke har fått det vackra namnet Rêveur, som betyder drömmande på franska. Hela konserten går under temat en resa.
Sju skolkonserter har hållits i veckan, men det är idag som deras verk kommer att möta den riktiga publiken.
- Skolelever har inte själva valt att komma och lyssna, och de har inte direkt suttit stilla och tysta. Så det ska bli spännande att se reaktionerna imorgon (läs idag), säger Jonatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!