Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den gamla historien om facklig kamp och arbetarsolidaritet

Vi tar dom i andra halvlek
Bengt Erlandsson i rollen
Text och regi: Hans Sjöberg

Bengt Erlandsson berättar historien om tre generationers arbetare.
FOTO: HASSE JOHNSSON

Bengt Erlandsson berättar historien om tre generationers arbetare. FOTO: HASSE JOHNSSON

Foto:

Kultur och Nöje2004-03-06 06:00
Farfar var fackkämpe, en man med gamla värderingar om rätt och orätt och om vad som är viktigt i livet. Som att fiska och klappa katten, att ha vänner och faktiskt - att vara solidariska.
tEn berättelse om en sådan farfar kan man faktiskt få höra i dessa yttersta dagar, Bengt Erlandsson berättar den på scenen och Hans Sjöberg har skrivit och också regisserat.
För det är teater och Erlandsson spelar ensam, både farfar, sin far och den gosse, numera vuxen, han själv är.
Pappa är en streber, en som gnodde och slet och såg att den nya tiden fordrade en annan sorts kunskaper, han läste på Hermods och, ja, ni vet, i historien blir han inte stor. En mellanchef som mest och sedd som en lismare. Ingen pardon där inte, inte ens från den vuxne sonen som ännu längtar efter den kravlösa kärlek man får från en sån som farfar. Pappan är föraktad både i familj och på jobbet och visst gick det åt pepparn för här kamrern som snart blev övertalig han också.
Fast fast farfar, han älskar å andra sidan alla människor, bara dom var arbetare och aldrig glömde varifrån de kom, för då, då hittar man aldrig hem igen, som han brukade säga. Och så var det fotbollen. Svart och vitt, vi och dom där också.
Och den som kan älska blir ju älskad, så vist eller orättvist.
Gossen har levt det där vanliga livet, gift och skild ett par gånger, han kan riva loss med gitarren så man förstår hans längtan och ilska, det gick åt helvete, men visst har det funnits goda dagar.
Budskapet funderar man över under berättelsens gång, visst är farfar en sorts idealmänniska, god, bullrig, stark och glad, men inte räcker det idag. Att vara trogen sitt ursprung är väl en god idé, i meningen att vara den man är och stolt över det kanske - lätt att säga och i alla fall är det väl ett schysst mål i livet.
I torsdags kväll spelades den här enmansteatern på Arbetets museum för en publik från Pappers, Föreställningen som tar trekvart kommer att dyka upp några gånger till i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!