Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blott blått på menyn

Den blå färgen var från början det enkla folkets färg. Arbetarnas blåställ är starkt förknippat med svensk tradition, men den blå färgen flyter över hela världen. I utställningen som visas i museets utställningslokal, som faktiskt från början var ett färgeri, möts vi av blått i alla möjliga nyanser och mönster från stora delar av världen.

Foto: Sandberg Niclas

Kultur och Nöje2008-06-14 03:00
Här finns Miaokvinnornas vackert utsmyckade kläder och här finns moderna svensktillverkade jeans. Tygerna och kläderna som visas är insamlade av författaren och textilvetaren Lena Nessle. Hon har på sina resor runt om i världen bland annat samlat in kläder, dukar, skynken och sängkläder. - Här visar vi till exempel på olika sätt att få fram speciella mönster på tygerna. Det kan vara genom att man sytt stygn innan infärgningen för att färgen inte ska kunna tränga in och här finns det vi kallar batikfärgning. En teknik som går ut på att knyta hårda knutar och på så sätt få fram olika mönster, säger Bonnie Festin som är intendent på museet. Vackra vävnader visas också där det nästan är omöjligt att förstå hur vävarna lyckas få fram sina fantastiska mönster. För att visa på hur det faktiskt såg ut i den utställningssal som tidigare var färgeri har man satt upp en bild i autentisk storlek som visar hur det såg ut 1928. Bilden visar arbetare vid färgkarl och vid kemikaliskåpen. - Vi har också gjort en installation med attiraljer lånade från Färgaregården som faktiskt är Sveriges enda färgerimuseum, säger Bonnie Festin. Där visas också indigoblått i sin ursprungliga form, det ser ut som stenar som sedan ska läggas i blöt för att färgen ska utvinnas. För den som själv vill pröva på att färga finns det möjlighet att under sommarens torsdagar ta med eget tyg och prova. - Vi kommer att hålla till på gården och det går bra att ta med sig ett tyg eller en t-shirt eller så, bara det är av naturmateriel för annars fäster inte färgen, säger Bonnie Festin. Över Västgötebacken, på gården och ut mot Strömmen hänger nu de drygt 80 par jeans som museet fått in av allmänheten, och blåjeans är kanske det som den moderna människan mest förknippar med just den blåa färgen. Men för att vidga sina blå vyer är det en fantastik möjlighet att ta en titt på utställningen. Den fascinerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!