Allt talar för "Signs"
Utomjordingar, jordens undergång och Mel Gibson. Inte konstigt att dramarysaren "Signs" just nu är USA:s populäraste film. På fredag är det svenskarnas tur.
Det var en månad sedan som "Signs" brakade in som nykomling på amerikanska filmtoppens förstaplats. Den petades ner av actionspäckade "XXX", men bara tillfälligt. Efter den senaste helgen var "Signs" tillbaka på toppen.
För regin står M Night Shyamalan, det nu 32-åriga underbarnet som slog igenom på alla fronter med spökrysaren "Sjätte sinnet". Uppföljaren "Unbreakable" spelade på samma strängar och gav Shyamalan rykte som modern twilight-zone-mästare med den så kallade plot twisten som adelsmärke.
Före detta präst
Om det finns en plot twist i "Signs" eller inte är kanske onödigt att avslöja. Men ämnet är lika övernaturligt som förut. Historien kretsar kring en före detta präst (Mel Gibson) som blivit änkling och bor på landet med sin bror (Joaquin Phoenix från "Gladiator") och sina två barn.
Det första tecknet på att något inte står rätt till är när de där märkliga mönstren i sädesfälten som var så omskrivna på 80- och 90-talen dyker upp. Det andra är när konstiga varelser börjar stryka kring huset. Det tredje är när hela världen plötsligt tycks bli föremål för en invasion från rymden.
<b>Extra tyngd</b>
En invasion som fick extra tyngd för filmgänget dagen innan alla skulle samlas för inspelningen. Den 11 september.
- Det var mycket svårt. Svårt och meningsfullt, säger Shyamalan till nyhetsbyrån Reuters.
- Händelserna den 11 september gjorde filmens metafor mer verklig för oss. Alla hade repliker som var löjligt realistiska. Det var märkligt. Hela teamet var rejält omskakat.
Onödig oro
Före premiären var Shyamalan orolig för vilken publik som egentligen skulle vilja se "Signs". Det är ingen slump att USA-premiären hamnade i augusti; mitt emellan sommarens premiärer på stora, actionspäckade blockbusters och höstens mer traditionella, finstämda, manusdrivna historier.
- Jag vill inte skrämma bort mamman som aldrig skulle se en skräckfilm. Hur berättar man att det här är science-fiction utan att förlora hela den publik som kommer för att se ett mänskligt drama?
Shyamalan behövde inte vara orolig. Inspelningskostnaderna för "Signs" låg omkring 600 miljoner kronor. Nästan exakt lika mycket som den spelade in under premiärhelgen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!