Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt om Kreuger - måste ses!

NILS KREUGER
Norrköpings konstmuseum
30 januari-3 april

Nils Kreugers måleri rymmer både dekorativa och dramatiska monumentalmålningar, men också intima vardagsmotiv som denna lilla oljemålning från 1890 av dottern Bessie i djup koncentration.

Nils Kreugers måleri rymmer både dekorativa och dramatiska monumentalmålningar, men också intima vardagsmotiv som denna lilla oljemålning från 1890 av dottern Bessie i djup koncentration.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2005-01-29 06:00
Målningarna från Ölands vidsträckta och karga landskap med hästar och kor på Alvaret har gjort honom känd.
Men Nils Kreuger var långt mångsidigare än så.
I Konstmuseets utställning ges en mer komplex bild av en sökande konstnär med socialt engagemang och härlig humor.
Utställningen som har vernissage i Norrköping på söndag är producerad av Waldemarsudde i Stockholm. När den öppnades där i höstas var det den första utställningen med Nils Kreuger sedan 1928. Det var på tiden att Kreuger plockades ur glömskans vrå. Han var faktiskt en av de mer framträdande konstnärerna i Sverige under sekelskiftet och det tidiga 1900-talet.
Nils Kreuger var inte bara målare, utan också möbelskapare, grafiker och illustratör. Han skapade Ord och bilds välbekanta omslag och illustrerade slingrande demonstrationståg till en socialdemokratisk publikation inför första maj.
Bland guldkornen finns de "historiska baksidorna", en frejdig drift med makten i en serie regentporträtt. De skildras till häst, bakifrån. Bilden av Karl X Gustaf är drypande burlesk, den stackars krakens ben bågnar under krigarkungens väldiga tyngd och kroppshyddan kläms in i en prålig kostym. Måste ses!
En realistisk målning av konstnärens nötta pjäxor utgör avstampet i den kronologiska uppbyggda retrospektiven. I dem vandrade han, friluftsmålaren, på ständig jakt efter nya motiv - får man anta. Målardukar skymtar i bakgrunden, och skvallrar om att skorna står på ateljégolvet, nyputsade.
Motivet från 1882 kan framstå som ett konservativt stilleben idag, men bröt mot sin tids konstnärliga normer och var utmanande. Faktum är att Nils Kreuger målade sina pjäxor fyra år innan van Gogh målade sina slitna skor - som kom att bli långt mer berömda.
Pjäxorna är målade i Frankrike, dit Kreuger (som så många andra svenska konstnärer) sökt sig till konstnärskolonin i Grèz-sur-Loing och lät sig inspireras av impressionismen.
Redan under de första åren i Frankrike började han ägna sig åt det motiv som kom att bli dominerande under resten av hans liv: hästar i arbete och rörelse. Vårplöjning med sin höga horisont är en av de bilder som är lätt att sugas in i och riktigt känna av det torra dammet och hästens ångande värme. Lika påtaglig är den krypande fukten och kylan i Snöväder, också den från mitten av 1880-talet.
Nils Kreuger var upptagen av att fånga det flyktiga: rörelser, ljusets skiftningar och atmosfäriska förändringar. De 70-tal målningar som lånats in från olika håll, visar ett föränderligt färgspel i takt med de olika ismerna. Från realismens jordiga brunröda, till impressionismens kritiga vita och blåa kolorit, till skymningsmåleriets uppdrivna kontraster mellan kalla och varma färger.
Motiven har en geografisk bredd med stadsbilder från Paris och Stockholm, småstadsmiljöer och landskap från Grèz-sur-Loing, Öland, Kalmar och Varberg. De är lätta att tycka om och säkert publikdragande. I Konstmuseets rymliga rum kan målningarna hängas glest och får det utrymme de kräver.
1887 återvände Nils till Sverige för gott, tillsammans med sin hustru och dottern Bessie. I Varberg bildade han en målarkoloni tillsammans med Karl Nordström och Richard Bergh, den fick namnet Varbergsskolan och utvecklade skymningsromaniken till konstnärligt program.
Sent 90-tal går flyttlasset till Stockholm, där Kreuger blir engagerad i Konstnärsförbundet och slår följe med blåmålaren Eugen Jansson i jakten på motiv. Något som är slående är Kreugers ständiga sökande i tekniker och egentligen var han en tid lika mycket blåmålare som Jansson.
Från Öland, vars säregna natur lockade honom kring sekelskiftet, kom en rad målningar av hästar. Många av dem andas en frihetskänsla och vördnad för naturen.
Men bönderna var inte alls glada över bilderna. "Han gör våra hästar för magra och skämmer ut oss i hela Sverige" dundrade de.
Med facit i hand skulle de nog se annorlunda på saken.
I morgon, söndag, är det vernissage och en stråktrio från SON framför tidstypisk musik. Dessutom invigningstalar Hans Henrik Brummer, chef för Waldemarsudde, och redaktör för en fyllig katalog om Nils Kreuger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!