Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Debutanterna tog hem segern

Det var Daniel Braesch allra första egenkomponerade låt. Och dessutom första gången Rudolf Steinerskolan ställde upp i Kulturskolans melodifestival. Vi har träffat debutanterna som gick vann.

Foto: mikael strand

KULTUR & NÖJE2014-05-01 04:24

Daniel Braesch är killen bakom vinnarlåten "Redline" .

– Det är den första låt jag skrivit. Den handlar om tro, hopp och kärlek. Melodin är lugn och smekande, medan refrängen är snabb och poppig, berättar Daniel Baesch.

Klasskompisen Johannes Johansson hjälpte till med att sätta kompet på piano, medan Alva Lawald lade till stämsång och fiol. William Lampa spelar gitarr och sjunger gör Daniel, Alva och My Bengtsdotter.

– Vi sjunger och spelar nästan jämt på rasterna, så det kändes rätt naturligt att vi skulle vara med t tävlingen, säger William Lampa.

Musikalitet och energi

Gänget från Rudolf Steinerskolan var sist ut bland niorna i Kulturskolans melodifestival och berättar att det var en överväldigande positiv upplevelse att inta Flygelns scen.

– Det var verkligen jätteroligt, men precis innan var jag otroligt nervös, berättar My Bentsdotter.

I tävlingens jury fanns bland andra Folkbladets musikrecensent Mikael Mjörnberg, kommunalrådet Lars Stjernkvist, musikern Martin Perk och Norrköpings Tidningars nöjesredaktör Sandra Wall. De imponerades av den fina musikaliska helheten och energin som kvintetten förmedlade på scenen. Men Walldorfeleverna själva blev riktigt överraskade när det stod klart att de kammat hem överlägset flest röster både från jury och publik.

– Vi hade inte räknat med det, för det var så många andra som var otroligt duktiga, säger William.

– Jag blev väldigt förvånad hur bra de var, tillägger Johannes Johansson.

Göra något kul

Vinstpengarna ska gå till att göra något roligt med klassen.

– På scenen sa vi att det skulle gå till en resa till Bryssel, men vi blev lite oense om det. Vi får se vad det blir, säger Alva Lewald.

Genom tävlingen har blivit en sammansvetsad grupp som gärna skulle fortsätta att skapa musik tillsammans. Därför tycker Walldorfgänget att det känns litet tråkigt att Musikfestivalen hålls för nior, eftersom klassen snart splittras och de fortsätter plugga vidare på olika skolor.

– Det är synd, man borde ha tävlingen för åttor istället. Vi har en bra gruppsammansättning och allt blir så lätt när man ses på skolan varje dag och kan spela på raserna. När alla försvinner åt olika håll blir det svårare, säger Alva.

– Det känns lite vemodigt, tillägger William Lampa.

Vinnargruppen är ändå i färd med att arbeta fram nya låtar och ser fram emot att få bjuda Norrköping på en spelning i Knäppingsborg på torsdag, den 8 maj. Troligen kommer de också återvända för att spela på nästa års Melodifestival.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!