Talmannen gör en kanoninsats för den svenska poesin

Talmannen och Norrköpingsbon Andreas Norlén har många strängar på sin lyra.

Här ser vi talman Andreas Norlén med sin fru Helena Norlén på väg till ett evenemang tidigare i somras. Helena Norlén har hjälpt sin make med guiden till den svenska poesin.

Här ser vi talman Andreas Norlén med sin fru Helena Norlén på väg till ett evenemang tidigare i somras. Helena Norlén har hjälpt sin make med guiden till den svenska poesin.

Foto: URBAN ANDERSSON/TT

Krönika2024-08-03 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen utkom han med boken "Talmannens guide till svensk poesi" (Bokförlaget Max Ström 2024) Det är en mycket vacker och innehållsrik bok.

Andreas Norlén blev välkänd för den breda allmänheten när han som nyvald talman efter valet 2018 fick hantera en mycket utsträckt regeringsbildning. Processen började med att Norlén som nyvald talman ledde en votering den 25 september 2018 där den sittande statsministern Stefan Löfven röstades bort. Processen avslutades först en bit in i januari 2019 då Stefan Löfven röstades in som ny statsminister. Andreas Norlén genomförde ett otal "sonderingssamtal" med partiledarna och ett mycket stort antal pressträffar under arbetet med att få till ett förslag på en statsminister som kunde få färre än 175 nejröster mot sig i en avgörande votering.

Som traditionen bjuder gick talmannens första utlandsresa till Finland. Där slog Norlén igenom en andra gång. Framför Hufvudstadsbladets kamera mitt i en hotellobby i Helsingfors deklamerade han utantill alla de 28 verserna i den finländska nationalskalden Johan Ludwig Runebergs klassiker "Sven Duva"! Sådana toppolitiker stöter man inte på var dag minsann. Att förlaget Max Ström vände sig till talmannen för att sätta samman en bok med 100 dikter skrivna på svenska under de senaste 500 åren är därför ingen slump och inte heller ett resultat av en jakt på någon villig politisk kändis; vem som helst. 

I förordet till boken berättar talmannen om när han och hans blivande hustru Helena 2009 fick kontakt med varandra via en dejtingsajt. I januari 2010 skulle de - efter en lång period av långa meddelanden och telefonsamtal - träffas på riktigt. Andreas åkte från Motala, där han då bodde, och Helena for iväg från Malmö. De möttes i Nässjö. Efter en hel del struligheter med mat och barbesök hamnade de på ett hotellrum där de under "halva natten" högläste ur antologin "Svensk dikt" som den blivande talmannen köpt till Helena på ett antikvariat.

Andreas Norlén understryker i sitt förord att han är en lekman med stort intresse för både poesi och prosa. Hans urval av dikter och författare och dikter har inte varit lätt. Han har utgått från poeter och diktare som "berört honom" med sina ord. Han "erkänner" att han "valt bort även namnkunniga poeter som skriver så abstrakt och svårbegripligt att jag inte omedelbart blir berörd av texten." Han har valt dikter som "talar" till honom.

Resultatet är en bok där den som kanske inte är så van med att läsa poesi får goda chanser att "smaka på orden och känna efter vad som händer i ditt inre." 

Resultatet är också att Andreas Norlén har skapat en helt förträfflig folklig kanon över svensk poesi!  Med "Talmannens guide till svensk poesi" i väskan kan man alltid känna sig trygg när det gäller att få till några passande diktrader för de tillfällen då man vill säga något som är lite utöver det vanliga. Ge sina tankar och ord stöd och kraft i bevingade tankar och ord som följt med oss i flera hundra år. Eller i bevingade genomtänkta ord som såg ljuset hos en poet alldeles nyss.

Talmannen berättar om en middag med Stefan Löfven där det visade sig att de båda med förtjusning läst Eeva Kilpis kärleksdikt:

"Säg till om jag stör,

sa han när han steg in,

så går jag med detsamma.

Du inte bara stör,

svarade jag,

du rubbar hela min existens.

Välkommen."

Poesi föder gemenskap, utropar Andreas Norlén i sin bok. Så är det.