Det är precis vad konstnären Jens Hansen vill att man ska.
– Det står ingenstans på mina arbeten att "rör inte". Det skulle jag aldrig någonsin sätta upp. Aldrig. De får gärna ta i dem, säger Jens Hansen som vill riva barriären mellan konstnären och betraktaren.
– Man får ta upp dem, lyfta på dem och vända på dem, för i det ögonblicket är man en del av det lilla verket. Den lilla bärbara handhanterbara skulpturen är minst lika viktig i samhället och bland människor som de stora monumentalverken.
Jens Hansen, 75, är skulptör och målare, född i Danmark, och utbildad på målarskolan Forum i Malmö och Konstakademin i Köpenhamn.
Nu bor han i Skåne, på Österlen. Han har utfört många offentliga utsmyckningar, i bland annat Malmö och Ystad.
Senast Jens Hansen ställde ut i Norrköping var 1977, på Konstmuseet. Nu ställer han ut på Galleri Kronan, med vernissage i dag, lördag. Det är Åke Bjurhamn som han känt sedan 1970-talet som lyckats locka Hansen som annars sällan ställer ut.
På Kronan visar han 20 små skulpturer i rostfritt stål och plexiglas, "vackert tillsammans", och metallnät som han ofta målar, samt några skisser.
– Det är konkreta skulpturer, alltid, säger han.
"Mitt formspråk är konkret, abstrakt med stark anknytning till antikens klara rumsbildning och balanserade rytm", skriver han själv i sin presentation.
När han målar är det däremot föreställande, stilleben och landskap.
Jens Hansen visar en bild på en stor offentlig utsmyckning i koppar, en skulptur som stått vid Östra sjukhuset i Malmö.
När den tillfälligt förvarades i ett lager inför förvandlingen av området till bostäder blev den stulen av koppartjuvar, som var ute efter metallvärdet, och gick förlorad, berättar han.
I utställningen på Kronan visar han på några favoriter. En är "Stol i rörelse". En annan är inspirerad av Ikaros som flög för nära solen och störtade i havet. En tredje, en vit skulptur, är gulmålad under, så det gula reflekteras på den vita ytan, som en belysning underifrån.
– I alla mina skulpturer finns det en form som alltid markerar lodlinjen, berättar han.
I vackra "Fjärilspositioner" ser man en fjärils fladdrande, när den flyger runt en blomma, inspirerat av alla de fjärilar Jens Hansen har i sin trädgård.
I förarbetet tecknade han fjärilarna, för att sedan klippa ut kartongbitar som han sedan lät fladdra ner på ett papper på golvet, för att få en spontanitet och ett flöde.