Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konst i kamp mot klockan

På lördag är det dags för en begivenhet som engagerar den lokala konstscenen. 94 konstverk finns att välja på för de 25-årsjubilarer i kommunen som hellre vill ha ett konstverk än ännu en klocka.

På plats. Konstnären Alexander Hadad kommer att vara på plats i utställningen på lördag. Både för att hjälpa till, men också för att kunna berätta om sin konst för de kommunanställda jubilarer som är intresserade.
Foto: Mikael Strand

På plats. Konstnären Alexander Hadad kommer att vara på plats i utställningen på lördag. Både för att hjälpa till, men också för att kunna berätta om sin konst för de kommunanställda jubilarer som är intresserade. Foto: Mikael Strand

Foto: mikael strand

Konst2015-03-21 11:00

För sjätte året i rad håller Galleri Kronan utställningen Konst eller Klocka som i år engagerar 40 konstnärer och konsthantverkare från regionen.

– Närmare hundra konstverk finns med, och det finns i princip något för alla smaker, säger galleristen Karolina Nilsson.

– Vi har märkt av ett växande intresse och i fjol gick ungefär 40 konstverk åt. Många av våra konstnärer får åtminstone ett verk sålt.

"Först till kvarn"

På lördag öppnas dörrarna för de kommunanställda som belönas för sitt arbete i kommunen i 25 år. De som inte vill ha en medalj eller klocka kan istället välja ett av alla de verk som ställs ut efter att Lars Stjernkvist har invigt utställningen.

– Då är det först till kvarn som gäller, säger Karolina Nilsson.

Bild av konstscenen

Det hela påminner om en vårsalong som ger besökaren en inblick i vad som sker på den regionala konstscenen. Men skrymmande installationer, utmanande videoverk och monumentalmålningar lyser med sin frånvaro. Det ligger i sakens natur att konstnärerna väljer ut sådant som fungerar i privata hem – och arbetsinsatsen är anpassad till kommunens prislapp (5000 kr).

Måleriet dominerar, men här finns även skulpturer av till exempel konstnären Alexander Hadad. Med sina figurer vill han få människor att le. Den humoristiska stengodsskulpturen "Kanonfågeln" anspelar på fredsduvan i en värld fylld av krig och konflikter.

– Vi belastar djuren med symbolvärden utifrån deras utseende. Duvan är en symbol för fred, men det blir ju aldrig fred. Därför har den satt sig i en kanon för att täppa till mynningen, berättar Alexander Hadad.

Skiftande uttryck

Att hänga upp verken i utställningen är en komplicerad process med tanke på utställningens storlek, skiftande uttryck och att konstnärerna, som deltar med tre verk var, ska få en hyfsat rättvis exponering.

– Vi försökte få plats med allt i själva galleriet, men det gick inte. Vi var tvungna att använda lokalerna en trappa upp också, säger Karolina Nilsson.

Alexander Hadad brukar delta i Konst eller klocka, gillar att hjälpa till med att hänga utställningen och möta jubilarer på konstjakt.

– Jag tycker att det här är väldigt roligt. Klockor finns det gott om, men konst är unikt. Många av dem som kommer tycker också att det är roligt att få träffa konstnärerna och få veta mer om verken.

För allmänheten öppnar utställningen på söndag, den 22 mars. De konstnärer som medverkar är medlemmar i Kifin, Kro/Kif eller Konsthantverkarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!