Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fransk grafik och smycken

I en ny utställning lyfter Norrköpings konstmuseum fram detaljer i den franska grafiken, som smycken, krås och rosetter.

Grafik. Intendent Martin Sundberg lyfter fram smycken och andra detaljer i den franska grafiken.

Grafik. Intendent Martin Sundberg lyfter fram smycken och andra detaljer i den franska grafiken.

Foto: Susanna Beskow Norgren

KONST2017-02-24 10:00

För att levandegöra grafikutställningen visas också samtida smycken av Margareth Sandström och Peter de Wit, båda bosatta i Linköping.

Det är intendent Martin Sundberg som ansvarar för konstmuseets grafiksamling, med 25 000 verk. Här har han valt ut 50 grafiska blad, mest kopparstick, fransk grafik från 1600-talet till 1800-talet.

Utställningen "Periferin i centrum 1, smycken" är den första delen av två utställningar. Den andra utställningen kommer 2018 och fokuserar på ramar.

Men här är det alltså smycken, ornament, krås och andra detaljer i grafiken som lyfts fram.

En stor del av grafiksamlingen utgörs av porträtt, på människor som man inte har någon relation till i dag, säger Martin Sundberg. Det här är ett sätt att hitta en väg in i bilderna.

– Att man lyfter fram något som verkar vara obetydligt eller mindre betydelsefullt för bilden, en detalj, helt enkelt. I den här första utställningen är det smycken, i vid bemärkelse.

När man börjar intressera sig för detaljerna, som kan vara betydelsefulla, kan man börja fundera vidare kring personerna som porträtteras, menar Martin Sundberg.

Ibland är det avsaknaden av smycken som väcker intresse, som i porträttet av vetenskapskvinnan Émilie du Châtelet, som översatte Newton till franska. Här är det hennes hårlockar som faller över skuldrorna som fungerar som utsmyckning.

– Tekniken i sig i kopparsticken är så oerhört detaljerad och fin, så den tjänar verkligen på att tittas på i detalj, säger Martin Sundberg.

På plats vid pressträffen inför att utställningen öppnar på lördag, var smyckeskonstnären Margareth Sandström, född och uppvuxen i Norrköping. Hon och hennes livspartner Peter de Wit, ursprungligen från Holland, visar i tre glasmontrar sina skulpturala smycken.

Medan Peter de Wit valt kuben som sin form har Margareth Sandström, som inspireras av naturen, valt mjukare former, som ovaler, i till exempel ett halsband inspirerat av blåstång.

På fingret har hon själv en tung ring i form av ett ovalt ansikte. Hon noterar att stora smycken är vanligt också på gamla porträtt.

– Om man tittar på det de har här känns det här inte som något speciellt konstigt, säger hon om sin ring i förhållande till grafiken runt omkring.

Fakta

Utställningen som öppnar på Norrköpings konstmuseum på lördag heter "Periferin i centrum I – Smycken".

Utställningstid: 25 februari–20 augusti 2017.

Fransk grafik ur konstmuseets samling med fokus på 1600- och 1700-talen möter samtida smycken av Margareth Sandström och Peter de Wit, Linköping.

Totalt visas 50 verk ur museets grafiksamling som är bra mycket större, med 25 000 grafiska blad.

Idén med den här utställningen är att lyfta detaljer i den franska grafiken, som smycken och klädesdetaljer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!