Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skådis bakom wifitekniken

Tagen till Hollywood för sin skönhet men uttråkad av de roller hon fick. Hedy Lamarr löste sin leda genom att uppfinna saker.

Foto: Privat

FILMKRÖNIKA2017-04-06 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de mest uppskattade teknologierna de senaste tio åren är wifi, det trådlösa nätverket. Företag, städer, offentliga organisationer, tåg, bussbolag...alla försöker locka kunder och intressenter med lukrativt wifi. Vår tids stora lockelse och förbannelse är att vi vill vara uppkopplade hela tiden. Bakom teknologin som utvecklade wifi-tekniken finns en av Hollywood-glamourens storheter, skådespelaren Hedy Lamarr. Eller Hedwig Kiesler som hon hette från början. En skönhet som nästan enbart fick roller där hon förväntades lysa upp duken med sitt utseende men sällan fick ordentliga rollutmaningar. Det sägs att hon började ägna sig åt vetenskapen av leda. Lika oväntat som det är att en Hollywood-stjärna står bakom sådan nyckeluppfinnig som wifi, like oväntad är hennes livshistoria.

Vid 18 års ålder var Lamarr med i tyska filmen "Ecstasy" som är mest känd för att hon fejkade en orgasm. 1933 var det en stor sak. Med våra ögon mätt idag är scenen ändå tämligen oskyldig. Ingenting syns förutom en närbild och den är knappast speciellt explosiv. På den tiden däremot var kvinnlig orgasm och njutning inget man talade om.

Samma år gifte hon sig med en vapentillverkare som senare även sålde till Mussolini. Lamarr själv har skrivit att både Hitler och Mussolini varit på fester hemma hos familjen Mandl, som hennes make hette. Det brukar vara vanligt att ju mer du lär dig om Hedy Lamarr desto mer udda fakta kommer du över. När hon inte stod ut med att vara gift med den kontrollerande mogulen flydde hon. Det finns lite olika historier om hur: antingen genom att ha klätt ut sig till en hushållerska och dragit eller bara ha stuckit med alla sina juveler. Hon landade i alla fall i Paris där hon träffade på filmbolagslegenden Louis B. Mayer som var ute på talangjakt i Europa. De åkte över till Hollywood och karriären började framgångsrikt.

Lamarrs hållbarhet som skådespelare var begränsad. Efter 1950 var hon inte längre någon återkommande stjärna. Det ironiska här är att just avsaknaden av ordentliga roller var det som satte igång hennes intresse för uppfinningar. För det får vi vara tacksamma. Lamarrs yttre skönhet inskränkte hennes möjligheter men sådde ett första frö till vår vardag idag. Hon sysslade med diverse uppfinningar medan filmkarriären pågick. 1942 patenterade Hedy Lamarr och tonsättaren George Antheil uppfinningen Secret Communication System som möjliggjorde automatiskt frekvensbyte. Syftet var att störa så kallade torpeder, undervattenvapen, och i slutändan därmed försvåra spårning av dem. Tekniken har varit en viktig kugge bakom tekniska plattformen idag som rymmer modemteknik, wifi och blue tooth-teknologi.

Till råga på allt var Lamarr inte utbildad utan självlärd. Hon såg till att lära sig tillräckligt när hon var gift med Mandl och använde senare vetenskapen för sina egna uppfinningar. Bakom de flesta människor finns fascinerande livsöden av olika karaktär. Hedy Lamarrs liv innehöll en variation och mångfald sällan sedd hos filmstjärnor.

Veckans

Missa inte: Utmärkta dramat "The Salesman" av Asghar Farhadi går sista gången 13 april. Rekommenderas varmt.

Skippa: "Ghost In The Shell" kanske inte är den film som är värd att lägga tid och pengar på. Jag har sett värre, men det är ändå en poänglös tillställning.