Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hatbrott mot sig själv?

Setareh Yousefi

Setareh Yousefi

Foto: Privat

Filmkrönika2019-03-07 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den osannolika historien om Jussie Smollett kan handla om en individuell skådespelares problem, men också pressande strukturer.

Världen är fylld av skådespelare och aspirerande skådespelare. Överbefolkad av människor som vill ägna sina liv åt att gestalta och förmedla. Kanske även av människor som attraheras av yrket för att kunna bli kända. I viljan att fylla tomheten inombords kanske, eller känna sig maximalt sedda. Det blir också ett sätt att säkra försörjning och trygghet. Hursomhelst är antalet personer med skådespelardrömmar långt fler än de som får chansen att livnära sig på just skådespel. Många är de som går över egna gränser för att nå drömmen.

För en dryg månad sedan hamnade skådespelaren Justin "Jussie" Smollett i amerikanska nyheter i och med att han blev utsatt för hatbrott (Smollett är både mörkhyad och homosexuell). Smollett är mest känd för att ha spelat i serien "Empire" men har sedan barndomen medverkat i filmer bland annat ”The Mighty Ducks”. Aldrig i huvudroller men ändå lyckad i jämförelse med många andra som delar hans dröm. Nyheten skakade om amerikanska nöjesvärlden och framtida presidentkandidater som Corey Booker och Kamala Harris talade ut om brottets grymhet.

Men det tog inte lång tid förrän polisen släppte videomaterial där personer som är intressanta för polisen syns före och efter attacken men attacken finns inte på film. I mitten av februari arresterar myndigheterna två bröder som återvänder till USA från Nigeria. Kort därefter sprids rykten att Smollett förfalskat händelsen i syfte att höja sin profil och fortsätta kvar på "Empire". Ansvariga dementerar att Jussie Smolletts rollfigur var i någon fara att bli skriven ut ur serien.

Ännu ett par dagar senare sprids ryktet att Smollett betalat bröderna för att iscensätta brottet. 20 februari blev Jussie Smollett formellt misstänkt för brott. 21 februari blev Smollett arresterad och polisen bekräftade att skådespelarens skador var självförvållade. Motivet ska ha varit missnöje med lön. Smollet har fått en mycket lägre lön än några av sina kollegor, utan att på något sätt ha fått för lite pengar att röra sig med. Medan han fått 20 000 dollar per avsnitt har Taraji P Henson fått 175 000 dollar per avsnitt.

Smollett har inte erkänt brott än. Trots att han är åtalad bedyrar han sin oskuld. Den här osannolika historien har inte varit något ämne här i Sverige men vecklats ut steg för steg i USA. Var den tar vägen är idag oklart. Det finns de som tror på Smolletts förklaring att han inte anmält falskt brott. Det finns också kamerabilder av träffen mellan bröderna och skådespelaren, samt en utbetalning via check.

När chocken väl lägger sig över dramatiken uppstår en sorgsen känsla att en skådespelare ska ha gått till sådana längder för att antingen få roller eller bättre lön. Att konkurrensen både med andra skådespelare och diverse andra kändisar pressar fram det sämsta hos människor. Att någon skulle ta enorma risker för att få mer rättvis lön. Den riktiga och beklagliga effekten kan bli att offer för hatbrott möts av större ifrågasättande i framtiden. Inte bara Smollett som förlorat på sin handling.

Veckans

Håll utkik: Isländska "Woman At War" är en mycket ovanlig film, för dig som söker dig till de annorlunda upplevelserna.

Ruth Bader Ginsburg: Medan "En kvinna bland män" har sina förtjänster gör du dig själv en tjänst om du även ser dokumentären "The Notorious RBG" om domaren.