Den 9 november vaknade Sverige och Europa till att Donald Trump, något överraskande, vann amerikanska presidentvalet.
Hillary Clinton som förutspåddes vinsten har i slutändan fått fler röster men amerikanska elektorsystemet gör att Trump ändå lyckades vinna, genom flest elektorsröster.
Det i sin tur har försatt delar av världen i oro och ett deprimerat stadie. Jag fick frågan om vad man ska se för filmer i dessa tider. Hur skulle personen lyfta sig när omvärlden plötsligt såg mörkare ut? Därför tänkte jag att fler kanske känner vemod och vill använda film som ett verktyg att hantera situationen.
I grunden finns två typer av människor. De som vid svårigheter vill tänka på det ljusare, inte låtsas om problemen och mår bättre av positivt perspektiv. En del andra mår bättre av att få bekräftelse på sin världsbild. Vissa människor föredrar ett brutalt skilsmässodrama framför en romantisk komedi när de själva går igenom en separation. Med det sagt tror jag att hanteringen av ett framtida Trump-presidentskap inte kan dämpas bäst genom de mest hopplösa filmerna. Mitt första tips, ”Dancer In The Dark”, ”12 Years A Slave” eller ”Dogville” är bäst att hålla dig undan ifrån tills du fått upp dig själv en bit.
Vad du däremot kan lägga tid på är att se ”Medan du sov”, något så ovanligt som en fantastisk romantisk komedi. Samtidigt som den har djup och känns äkta är den i slutändan högst upplyftande. Filmen är lätt att relatera till och ännu mer ovanligt i att trots sin genre är förutsägbarheten hög.
En annan höjdare är Sidney Lumets klassisker ”12 edsvurna män”. Förvisso är det ett tungt ämne som behandlas men samtidigt mycket hoppingivande. Förändringens möjligheter kan vara bästa medicinet för dig som inte gläds mest åt allt klämkäckt.
Du som inte är helt emot klämkäck men ändå kräver berättarkvalitet kan även välja ”Love Actually” av Richard Curtis. Slår du upp ”feel good” är det fullt möjligt att affischen från filmen finns på bild. Liksom ”Medan du sov” finns en bra dos av verklighet men här är de roliga elementen fler. En annan klassiker, den mycket varma ”Forrest Gump” kan också kännas rätt.
En doldis som är ytterst vacker och förvånande upplyftande är ”The Secret Life Of Walter Mitty”. Även om du inte gillar Ben Stiller, han är ändå lite smaksak, kommer du kunna försvinna in i bubblan.
Annars är fransmän också bra på må-bra trots att de är mindre kända för det. Om du inte sett ”En oväntad vänskap”, vilket många har, är nu kanske bästa tiden för att förkovra sig i denna sköna historia om medmänskligheten när den fungerar som bäst. Vill du ha något mer komplicerad och annorlunda historia som ändå ger må-bra-högen kan ”Franska nerver” från 2010 vara bra botmedel mot omvärldsdeppen.
Det här var bara ett litet axplock för att hjälpa er i den svåra tid vi är på väg mot. För att lindra eventuella chocken och väcka er ur mardrömmen som råkat bli verklighet. Låt berättelser, färger, musik och stämning ta bort dig en stund.
Sevärd valfilm: ”The Best Man” från 1964 har manus från råintelligente Gore Vidal som belyser politisk smuts.
Politikerfilm som snart besannas men värre: ”Wag The Dog” kom ut 1997 och handlar om politiska medarbetare som styr en president. En fara som är fullt möjlig i USA snart när värre hökar än Trump tar plats vid hans sida.