Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Filmfrossarfesten Flimmer är här igen

Sverigepremiärer, amerikansk splattermusikal och punkig dokumentär. Norrköpings filmfestival här med närmare 60 filmer, rosaglittrig fest och samtal om film. Dessutom firar föreningen 60 år med att blicka bakåt och se om den allra första film som föreningen visade.

Foto:

Filmfestival2014-10-03 08:47

Festivalen pågår i tio dagar och drar igång i kväll med invigningsfilmen "The Skeleton Twins", en berättelse om tvillingar som återförenas efter tio år. Men förutom massor av film bjuder festivalen även på en rad samtal, seminarier och events.

– Vi har fler evenemang nu än någonsin tidigare och många gäster, den mest långväga är Kitty Green från USA, regissören bakom den kontroversiella dokumentären "Ukraine Is Not a Brothel - The Femen Story", berättar Anna Häll, programproducent på Flimmer.

Första Flimmerfilmen

Dessutom firar föreningen 60 år med att titta tillbaka, och se om den allra första film som föreningen visade – "Den blå ängeln" med odödliga filmstjärnan Marlene Dietrich i rollen som nattklubbssångerskan Lola-Lola.

– Filmen kommer att visas på exakt samma dag som för 60 år sedan. Jag tycker att man ska passa på att se på stor duk, för den nostalgiska känslans skull och för att se Marlene Dietrich, en av tidernas största skådespelerskor, säger Anna Häll.

I och med att Flimmer firar 60 år hålls ett speciellt filmquiz, utöver det traditionella, med frågor om filmer som visats genom åren. Bakom det står Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson och skådespelerskan Inger Nilsson, känd för sin roll som Pippi.

Bland de inbjudna finns även journalisten och kritikern Johan Croneman som berättar om Norrköpings Filmstudio i 70-talets Norrköping. Han har också valt ut en hemlig film som visas i Cnemas största salong före samtalet på måndag kväll.

Svårt att få kvinnliga regissörer

Flimmerfestivalen satsar mycket på att lyfta fram mångfald och jämställdhet. Diskussion om feminism och aktivism följer också i kväll efter Kitty Greens dokumentär om feministorganisationen Femen och dess nakna krig mot patriarkatet. En annan programpunkt är glamour-partajet Pink Flimmer på Arbis, där man hoppas att dansgolvet ska fyllas av ”cineaster, misfits, queerfolk och estradörer”.

Men förningen lyckas inte heller i år att nå målet att hälften av filmerna ska vara regisserade av kvinnor.

– Vi har kämpat som bara den, men vi har inte riktigt nått målet. Det är svårt att få rättigheter och Sverigepremiärer. Filmer med kvinnliga regissörer går åt som smör och rycks av de stora festivalerna, säger Anna Häll.

– Men vi strävar inte bara efter kvinnliga regissörer, utan vill också visa starka kvinnoporträtt, och ordna evenemang kring jämställdhet, feminism och mångfald samt bjuda in kvinnliga gäster, fortsätter hon.

I år kommer till exempel skådespelaren och regissören Alexandra Dahlström för att visa sin film "All We Have Is Now" - som också avslutar festivalen nästa helg.

Anna Hälls Flimmerfavoriter

1. Ukraine is Not A Brothel

Den är helt fantastisk, skruvad och berättar om feminism och aktivism i Ukraina. Den lägger sig i minnet och stannar under lång tid. Det är stort att Kitty Green kommer hit.

2. Jacky in the Kingdom of Women

Den är helt flippad, går emot alla normer och konventioner. Den är säkert en vattendelare, men jag älskar den.

3. What We Do In The Shadows

Den är en vampyrernas The Office, och jag skrattade högt för mig själv när jag såg den. Det händer inte så ofta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!