De Geergymnasiet avslutar traditionsenligt läsåret med en Vårsalong, där alla bild- och formelever medverkar.
– Det känns viktigt och meningsfullt att få visa upp det man gör. Eleverna får en möjlighet att se sina alster på ett nytt sätt, och se sin egen utveckling. Många av dem förstår inte riktigt hur mycket som produceras, säger läraren Marie Liljegren-Kreuger.
Eleven Moa Sjöberg tycker att utställningen sporrar henne under terminen.
– Det är roligt att få avsluta med en utställning. Man anstränger sig ju lite extra när man vet att föräldrarna kommer och kollar, säger hon.
Korallformation av topzFör att utvecklas i teckning, måleri och skulptur krävs träning i seende för att få fram tredimensionalitet och perspektiv i t ex porträtt, stilleben och kroki. Galleriets ytor utnyttjas nu från golv till tak med prövande skisser, färgövningar, arbeten i olika material, mer färdiga alster och sökande efter ett eget uttryck.
Tredjeårseleven Anna Zimmerman har undersökt abstrakta former, inspirerad av den New York-baserade konstnären Tora Donovan, känd för att anväda vardagsföremål i sin konstnärliga gestaltning. Med 6000 topz – utplacerade med precision i frigolitbollar – har Anna Zimmerman skapat en effekfull skulptur med ett uttryck som förenar det kliniskt rena och det organiska. Det påminner om korallrev eller gigantiska tonsill-stenar.
"Svårt med porträttlikheten"Eleverna i tvåan har bland annat arbetat med lera och har fått skulptera fram en kopmpis ansikte ur ett utkavlat stycke lera, format som en cylinder.
– Det var jättesvårt att få fram porträttlikheten, tycker Saga Staveborg.
– Där handlar det om att öva sig att arbeta fram formen genom in- och utbuktningar, berättar Marie Liljegren-Kreuger. I en annan övning fick de sätta ihop porträtt genom små bitar lera, bit för bit. De har också fått en fyrkantig bit lera, där de har fått frilägga en volym genom att skära ut formerna.
En annan del av elevernas arbete, som bara till viss del avspeglas i utställningen, är att träna sig i att analysera konst.
– Det handlar inte längre om att bara göra för att få bra betyg, utan även att tänka till, säger Marie Liljegren-Kreuger.
Utställningen är öppen på eftermiddagar och pågår till och med fredag.