När Folkbladet på tisdagen, Europadagen, får tag på Tilde Björfors, grundare och konstnärlig ledare för nycirkusen Cirkus Cirkör, med bas i Botkyrka, har hon just mottagit utmärkelsen Årets europé, vid en ceremoni i Stockholm.
Utmärkelsen delas ut av Svenska Europarörelsen och i motiveringen nämns Tilde Björfors som ”en tydlig röst för medmänsklighet och öppen samvaro inom Europa”.
– Hela Cirkus Cirkör är beroende av samarbetet med andra länder. Det var i Frankrike jag först upptäckte att konstformen fanns. När man började drömma om att föra den till Sverige fanns ingenting här, så det var helt avgörande att vi haft vårt samarbete med Frankrike och alla andra länder, säger Tilde Björfors.
I nycirkus använder man cirkusformen inte bara för att underhålla utan även för att påverka och utveckla samhället, säger Tilde Björfors.
– Jag älskar det som finns i cirkusen, det gränsöverskridande, både det fysiska gränsöverskridandet, men också mellan nationaliteter och mellan scen och publik. Allt det där har sina rötter i den traditionella cirkusen, men i nycirkusen har man släppt den cementerade formen och vågar vara lite mer gränsöverskridande i hur man använder sin konst.
Från i dag onsdag och fram till och med söndag spelas föreställningen "Limits" på Stora teatern i Norrköping. Så här presenteras föreställningen:
"På klassiskt Cirkus Cirkörmanér kommer "Limits" att vända upp och ner på perspektiven. Med kraft, möjlighetsfokus och uppkäftigt engagemang balanseras en värld av flykt, migration och nya gränser mot artisternas personliga gränser i form av risk, smärta, gruppen och kroppens begränsningar."
– "Limits" är nummer två i en trilogi om gränser och gränsöverskridande, där "Borders" var den första, och "Movements" som hade premiär i fredags, är den sista.
"Borders", med premiär våren 2015, kom till när Cirkus Cirkör fyllde 20 år, för att fira det gränsöverskridande, att våga det man inte vågar och göra det omöjliga möjligt.
Det började också stå klart att människor dog vid Europas yttre gränser. "Limits" kom till under flyktingvågen hösten 2015.
– Samtidigt som vi skapade "Limits" så öppnade vi ett transitboende i våra grannlokaler och var väldigt engagerade i mottagandet. Nära 2 000 personer har passerat vårt Botkyrkaboende.
Tilde Björfors upplever att man i dag fokuserar så mycket på riskerna så att till och med det möjliga blir omöjligt.
– Istället för som i cirkusen fokusera på möjligheterna så det omöjliga blir möjligt.
"Limits" har varit ute och turnerat i Sverige och Europa. Efter Norrköping väntar New York.