Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Broderier som konst

Broderiet som konstform visas på Stadsmuseet. Här finns broderier från 50- och 60-talen och nutida lokala broderier.

Broderi. Vandringsutställningen är en del av en större utställning från 2014, berättar Anna Lindqvist, Östergötlands Museum.

Broderi. Vandringsutställningen är en del av en större utställning från 2014, berättar Anna Lindqvist, Östergötlands Museum.

Foto: Susanna Beskow Norgren

BRODERI2017-10-21 06:00

Utställningen "Brodera mera!" som i dag öppnar på Stadsmuseet är egentligen två utställningar, som kompletterar varandra.

Besökaren möts av en stor färg- och formrikedom, en kraftfull och vacker uppvisning av vad man kan göra med nål och tråd, och en påminnelse om att man kan använda broderier som ett politiskt medel.

I en vandringsutställning från slöjdarkivet på Östergötlands museum finns verk av 1950- och 60-talens främsta textilkonstnärer, som i kortare eller längre perioder varit verksamma vid Hemslöjden i Östergötland, baserad i Linköping.

– Hemslöjden startade 1910. Man har velat främja hantverket och slöjden, men man har också anställt formgivare och mönstertecknare, för att ta fram nya produkter, säger Anna Lindqvist vid Östergötlands museum.

Ett av de stora namnen bland formgivarna är Elsa Agélii, som fyller 80 år nästa år. Agélii, som bor i Bohuslän, grundade 1993 den ideella föreningen Täcklebo Broderiakademi, för att höja broderiets status som konstform. Broderiakademins lokalavdelning i Östergötland ställer nu också ut på Stadsmuseet.

Miljöintresset genomsyrar Agéliis konstnärskap och hennes motto lyder: "Med nål och tråd mot en bättre värld".

En annan av de kända formgivarna är Ingrid Dessau, som bland annat formgivit Nobelduken. Ett mindre känt namn som lyfts fram är Birgitta Werner-Johansson, Linköping, med sin ädelstenssvit, broderier där safir, rubin och ametist stått modell.

Och vid en inventering av östgötsk slöjd gav en svepask med en i träet skuren fågel henne inspiration till broderimönstret "Hönsgård i Svinhult".

Till utställningen hör en fin bok med mönster, en inspiration att själv börja brodera.

Kerstin Sapire, 66, Åby, är en av de som visar sina inramade konstverk, som "Vågat", "Strömmar" och "Ljus" i den lokala utställningen från Broderiakademin.

– Det är fritt broderi. Jag planerar nästan aldrig någonting, utan jag låter bara nålen gå. Det är som ett meditativt tillstånd, säger hon.

– Det utgår inte från några uppgjorda mönster, utan man tänker nytt, eget, hela tiden.

Christina Tenselius, 76, Norrköping, har arbetat tredimensionellt, i Drömkåkar för bostadslösa, en samhällskommentar och en hyllning till Elsa Agélii som alltid uppmanat dem att använda nålen och "sticka till" lite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!