Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bok om dramatik i skogen

Miljömål och bevarande av en artrik skog kontra äganderätt och lönsamhet.

Skogen. En frostig morgon på Lösings häradsallmänning i Kolmården.

Skogen. En frostig morgon på Lösings häradsallmänning i Kolmården.

Foto: Thomas Karlsson

BÖCKER2017-05-04 06:00

Journalisten Marianne Odelius, 69, speglar i en ny bok konflikten i skogen, med utgångspunkt från Lösings häraldsallmänning.

En häradsallmänning är gemensamt ägd skog. Skogen på Kolmårdsbranten ägs huvudsakligen av jordbrukare på Vikbolandet och i Krokek. Här går historien tusen år tillbaka då invånarna på det trädfattiga Vikbolandet fick åka över Bråviken för att hitta skog att använda till virke.

Allmänningen består av jordägarna i sex socknar: Dagsberg, Styrstad, Furingstad, S:t Johannes, Tingstad och Krokek. Allt utom Krokek ligger på Vikbolandssidan. Kuriosa är att Norrköpings kommun är den enskilt största delägaren i Lösing efter att ha köpt in jordbruksfastigheter på Vikbolandet för att bygga hus där.

Lösings häradsallmänning har tidigare tagit fram en bok som beskriver allmänningens historia fram till 1960-talet, men därefter fanns det inget skrivet om de stora förändringar som skett.

Tanken på en ny bok blev aktuell i samband med att den sista anställde gick i pension. En hel yrkeskår försvann från skogen, skogsarbetarna som använde motorsågen och röjsågen som verktyg. Allmänningen har inga fast anställda längre. Nu är det entreprenad och stora skogsmaskiner som gäller.

Uppdraget att dokumentera allmänningens moderna historia gick till Marianne Odelius, pensionerad från Norrköpings Tidningar.

Hon tog sig an uppdraget som den opartiska journalist hon är, intervjuade skogsarbetare och skogsförvaltare, länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och styrelsen för allmänningen. Alla har de fått berätta sin historia och ge sin version.

Resultatet blev boken "Människan och skogen. Lösings häradsallmänning – ett tidsdokument".

Boken handlar om den konflikt som finns i skogen i dag, skärpta miljömål kontra skogen som en viktig basindustri i Sverige.

– Miljövännerna tycker att de som har hand om produktionen skövlar den gamla fina skogen. Tallen ersätts av gran, vilket innebär att det blir mer enahanda, det blir plantage istället för levande skogar. Det innebär också att ett antal viktiga arter försvinner från skogen, säger Marianne Odelius.

Kolmårdsskogen är en vacker ursprunglig skog med fina gamla tallar. Skogsägarna upplever en allt större frustration eftersom de blir så kringskurna när de vill avverka skog, och det är ju den de lever på, säger Marianne Odelius.

– Skogen är en viktig produktionsfaktor, inte bara en viktig natur, och det är en konflikt som är ganska dramatisk just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!