Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arkösund tog plats i Alaska

"Plötsligt satt jag - som aldrig hade flugit - på ett plan över till Kanada och Alaska för att arbeta med en filmproduktion med ett stort filmbolag och med stora stjärnor som Donald Sutherland, Vanessa Redgrave och Richard Widmark."

Leif och Anette Herrgård på väg in på Kompassen.

Leif och Anette Herrgård på väg in på Kompassen.

Foto: Widar Andersson

Björnön/Arkösund2019-03-16 21:20

På lördagskvällen var det mer än fullsatt på pub Kompassen i Arkösund. Värdparet Ingela Alderin Hagring och Lars Hagring hade laddat upp med popcorn, öl och godisskålar och alla stolar som kunde uppbådas och som fick plats var utställda i pubrummet framför en vit filmduk. Utanför puben hade den röda mattan rullats ut och marschallerna hade tänts. På initiativ av Jonas Albinson bjöds det in till en "40-år-senare-visning" av den "fruktansvärt iskalla thrillern" Björnön som hade premiär 1979. Filmen bygger på en bok av Alistair Maclean och spelades in på Alaska av filmbolaget Columbia Pictures.

– Jag var nio år vid premiären. Jag tror jag såg den i Kuddby, sa Jonas Albinson till Folkbladet.

Arkösund hade en hel del med den där filmen att skaffa:

Dels de sex hydrokoptrar som Columbia Pictures köpte av det lilla båtvarvet i Arkösund som drevs av Jonas Albinsons pappa Albin Johansson och hans bröder. Dels Arkösundsynglingen Leif Herrgård - son till en av de varvsägande bröderna och således kusin till Jonas Albinson - som vid 18 års ålder fick åka över till Alaska för att skruva ihop hydrokoptrarna som monterats isär för transporten över havet. Väl på plats insåg filmbolaget snabbt den unge gossens övriga talanger och det stod inte på förrän Leif Herrgård fick göra stuntscener med hydrokoptrar.

Leif Herrgård och hustrun Anette bor i dag på Hästö - den närmaste ön rakt ut från Arkösund - där hydrokoptrarna först började tillverkas. Leif var under 20 år - fram till 2006 - själv ägare av varvet på Hästö. Nu arbetar han som byggnadsnickare.

Strax före filmen visades så berättade Leif Herrgård om sina minnen från filminspelningen. Folkbladet fick en pratstund med honom innan han gick upp på den lilla scenen i den fullsatta lokalen - 95 stolar hade arrangörerna lyckats ställa ut.

– Jag hade precis gått ut från styr- och reglerlinjen på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping och var väl en typisk 18-åring; jag såg inga större problem med saker och ting. Plötsligt satt jag - som aldrig hade flugit - på ett plan över till Kanada och Alaska för att arbeta med en filmproduktion med ett stort filmbolag och med stora stjärnor som Donald Sutherland, Vanessa Redgrave och Richard Widmark. Hade jag varit äldre och tänkt efter mer så hade det kanske inte blivit något stuntarbete för mig. Men nu sa jag bara okej när jag fick frågan, berättade Leif Herrgård.

Det här är första gången han ska tala om filmen inför en publik.

– Björnön hade premiär i London 1979. Jag och en kompis bjöds in till premiären. Det var stort, sa Leif Herrgård.

Det höll på att bli fler hydrokopterrelaterade stuntjobb för honom.

– Sveriges stora stuntman Johan Thorén ringde vid ett par tillfällen för att kolla om det gick att boka mig för stuntscener i ett par James Bond filmer. Av olika orsaker rann det ut i sanden, berättade Leif.

Utanför Kompassen hade Jonas Albinson ställt upp tre hydrokoptrar; däribland sin egen som tillverkades på Hästö 1969 och som han för några år sedan köpte tillbaka från Flygflottiljen i Luleå som haft hydrokoptern i flera decennier.

– Hydrokoptrar hade stor betydelse när de kom. Inte minst revolutionerade de villkoren för öboende skärgårdsbor som här vid Arkösund. Hydrokoptrarna kunde ta sig fram över is, snö och vatten. Under vintrar med osäkra isar blev öborna tidigare ofta isolerade. De hade inga båtar som kunde ta sig igenom isen och samtidigt var isen ofta så osäker att det var livsfarligt att ge sig ut på den utan båt. Hydrokoptern löste därför en mängd problem i det riktiga livet, sa Jonas Albinson och berättade hur fyra fem barn kunde "stuvas" in i fören på en liten hydrokopter för att fara från sina öar och in till fastlandet för att stiga på skolbussen.

Hydrokoptervarvet i Arkösund hade patent i ett 15-tal länder och var mycket framgångsrika under en period. Filmbolaget ville gärna ha hydrokoptrar i några scenen och när de fick nys om det lilla varvet så köpte de fyra fullt utrustade hydrokoptrar och två "tomskrov" som de visste skulle förstöras i filmen genom att till exempel köras över stup och explodera.

– Två av hydrokoptrarna från filminspelningen finns kvar i Kanada och Alaska. En finns på ett museum och en äger en privatperson. Jag och min hustru funderar på att åka över till Alaska och titta på maskinerna, sa Jonas.

Det var en lyckoslump att Jonas Albinson fick tag i någon film av så pass god kvalitet att den gick att visa för publik. En kompis till honom var i London för något år sedan och gick in på en videobutik där han plötsligt såg att Björnön fanns som dvd.

– Han köpte två filmer och jag fick en. Det var då jag fick idén om att göra ett fyrtioårsjubileum som liksom också blir ett sätt att minnas hydrokoptrarna som på många sätt satte Arkösund på kartan. Och som kanske kan göra det igen?, hoppades Jonas.

"Alla" ville vara med på filmkvällen. Nästan hundra personer som ville köpa biljett fick dessvärre beskedet att det inte fanns någon plats.

Utanför kompassen träffade Folkbladet på Tommy Nilsson som var ute och gick med hunden Frasse. Han och hustrun flyttade till Arkösund från Norrköping för sju år sedan och de trivs verkligen bra både på vintern då det är lugnt och stilla och på sommaren då det är tvärtom. Han mindes Björnön mycket bra.

– Jag tror jag såg den på biografen Aveny inne i stan, sa Tommy Nilsson innan han och Frasse gick vidare i kvällsmörkret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!