Den nya barnscenen Bubblan på Teater Bråddgatan 34 är öppen på fredagar och lördagar i höst.
– Tanken är att man ska kunna läsa, mysa, leka, fika och gå in i olika sagomiljöer, säger Eva Carlsson i Teater Pelikanen.
– Det ska inte vara någon skarp gräns mellan fantasi och verklighet. Leken ska börja redan i foajén, tillägger Viktor Hedman.
Barnscenens namn är inspirerat av Camilla Lothigius bubbliga skulptur ”Bollop” som likt ett färgglatt utropstecken pryder innergården i Kulturkvarteret Hallarna. Men namnet anspelar också på att vara bubblande glad eller att gå in i en egen bubbla.
– En bubbla är något vackert, som kan flyga iväg, men den kan också plötsligt förvandlas till en liten blöt fläck, säger Eva Carlsson.
På höstprogrammet finns Teater Pelikanens föreställningar, men tankarna om framtiden är många. Bland annat vill gruppen bilda en arrangörsförening för att utveckla olika samarbeten, gästspel och föreläsningar.
Efter varje föreställning bjuder man in barnen att klä ut sig, testa skuggteater, dansa, göra cirkus eller bara softa.
Först ut är "Kanel och Kanin", baserad på en barnbok om kroppens alla delar av Ulf Stark och Charlotte Ramel. Föreställningen har Teater Pelikanen spelat i många år – men den har hängt kvar för att den är så älskad och nya barnkullar kommer. Efteråt följer danslek, där kroppen får röra sig, kanske iklädd kanelbulle-hatt eller ballerinakjol. Även efter dramatiseringen av Elsa Beskows "Sol-Ägget" bjuder ensemblen upp till dans, då till klassisk musik, där barnen får vara t ex älvor och alver som vaknar i morgondimman och går till Bergakungens sal.
När höstmörkret sänker sig i mitten av oktober läser Teater Pelikanen barnskräckisen "När månen går förbi" av Hans Alfredssons och Per Åhlin. Historien bjuder på figurer som Bleka Greven med huvet under armen och Suckande Damen som skramlar med sina nycklar.
– Den boken är rolig att leka en spökhistoria kring, säger Eva Carlsson.
Efter sagan bjuds barnen in att bli medskapare av själva föreställningen – och därför kan man bara ta emot ett mindre antal barn.
– De är med och skapar ljud, improviserar eller komponerar musik och gör skuggspel. Vi kan jobba med skugg-dockor eller använda hattar för att skapa olika figurer. Man kan leka och experimentera mycket kring skuggteater, berättar Eva Carlsson.