Ny digital mötesplats

I måndags startade projektet DigIT i Mirum Galleria. Det handlar om kostnadsfria digitala workshops för barn och ungdomar mellan 10 och 19 år och här står ungas egen kreativitet i fokus.

Hanna Järvinen, projektledare för DigIT, på plats i Mirum Galleria.

Hanna Järvinen, projektledare för DigIT, på plats i Mirum Galleria.

Foto: Patrik Selsfors

KULTUR2018-12-12 12:00

Den nya digitala mötesplatsen DigIT ligger i närheten av Hageby bibliotek i bottenvåningen av Mirum Galleria och redan i måndags smygöppnade man med en workshop i de nya lokalerna.

– Det var jättekul, vi hade väl åtminstone 15 unga som kom under måndagen så det var roligt, säger projektledaren Hanna Järvinen från Norrköpings stadsbibliotek.

– Då handlade det om hur man spelar in podcasts, från att spåna fram vad podden ska handla om och skriva ned sina idéer till att spela in och sedan klippa inspelningen. Sen kunde de ta hem sitt podcastavsnitt på ett usb-minne.

Tanken är att erbjuda barn och ungdomar från 10 till 19 år möjlighet att testa olika digitala verktyg kostnadsfritt och det handlar om ett samarbete inom kultur- och fritidskontoret; den ursprungliga idén kommer från Kulturskolan och biblioteket.

– Man kan anmäla sig på biblioteket eller på Götabibliotekets sajt och tanken är att man ska kunna prova på olika sätt att använda digitala redskap för att skapa inom olika fält, berättar Hanna Järvinen.

Det kommer att erbjudas olika workshops på DigIT: till exempel kommer det att hållas ”Skapa musik”-grupper på onsdagar med handledare från Kulturskolan: först en grupp för barn mellan 10 och 13 år, därefter en grupp för ungdomar mellan 14 och 19 år.

– Det blir också grupper i program som Indesign, Photoshop och programmering i Scratch, där får vi hjälp i handledningen av Coderdojo (en ideell förening som arbetar med programmering för unga förf. anm.).

När Folkbladet hälsar på i DigIT på onsdagseftermiddagen är handledaren Yaakov Petersohn Shilo, musiklärare på Kulturskolan, i full färd med att instruera två tjejer i det aktuella inspelningsprogrammet.

– Våra handledare kommer dels från Kulturskolan men också från biblioteket, berättar Hanna Järvinen som tillägger att detta projekt är tänkt att fortsätta även nästa år.

– Vi hoppas ju förstås att det blir en fast verksamhet. Det är tänkt att lokalen även ska kunna användas av vuxna på andra tider än våra fasta workshops.

Syftet med projektet är att öka den digitala delaktigheten och här finns också målsättningen att "öka jämlikheten, motverka segregation och skapa nya digitala upplevelser" som det formuleras av kultur- och fritidskontoret. DigIT har öppet måndag, onsdag och torsdag mellan klockan 15 och 19 där tiden 15 till 17 är för de något yngre i målgruppen medan 17 till 19 är för dem som är mellan 14 till 19 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!