Kulturskolan får statsbidrag

Nu sänks terminavgifterna i Kulturskolan efter att man sökt och beviljats pengar från statens kulturråd. Det innebär att man närmar sig riksgenomsnittet.

Sångkultur. Från konserten Marching for love 2016 i sporthallen Vikingen där Kulturskolan deltog.

Sångkultur. Från konserten Marching for love 2016 i sporthallen Vikingen där Kulturskolan deltog.

Foto: Patrik Selsfors

Kultur2017-01-31 10:00

Under hösten har det varit möjligt för musik- och kulturskolor i landet att söka pengar från statliga Kulturrådet som har haft en ram på 100 miljoner kronor att fördela. Syftet med detta bidrag är att bredda de områden som ingår och utveckla verksamheten samt att sänka elevavgifterna. Detta bidrag kommer att fördelas under två år enligt Kulturrådet och för 2017 har man fördelat 97 miljoner till 178 kommuner.

Nu står det klart att Kulturskolan i Söderköping också får del av dessa pengar efter att man anökt och beviljats pengar, närmare bestämt 156 000 kronor. Bidraget kommer att användas till att sänka elevavgifterna som tidigare legat på en ganska hög nivå jämfört med riksgenomsnittet.

– Man kan säga att vi nu kommer att hamna under skämsläget eftersom vi legat högt förut, säger Claes Henke, verksamhetsledare på Kulturskolan som nu hoppas att det inte ska vara avgiften som avskräcker från att elever väljer Kulturskolan.

– Sedan har vi inte plats för så många fler elever, vi är 250 till 300 nu.

För en enskild elev blir nu avgiften per termin 800 kronor, en minskning med 300 kronor, och för syskon 450 kronor, att hyra instrument genom Kulturskolan är sedan tidigare gratis.

– Men det är också satt en maxavgift för en enskild familj på 1 500 kronor oavsett om man har flera barn som går, säger Claes Henke som tillägger att den här nyordningen gäller redan nu från vårterminen.

På hösten 2015 presenterade kommunen den så kallade ”kulturmiljonen”, en satsning för att stärka Kulturskolans verksamhet med en miljon extra från och med 2016. Då fanns en utalad ambition att därigenom stärka och bredda verksamheten med att bland annat hitta nya målgrupper, bland annat ungdomar med behov av särskilt stöd och nyanlända.

– Vi genomför ganska mycket jobb vad gäller integration även om det inte syns så mycket utåt, till exempel har vi nyanlända som går på gitarr, berättar Claes Henke.

Redan då talades det om att sänka avgifterna – något som nu alltså genomförs.

– Politikerna i kommunen garanterar också att även om statsbidragen försvinner ska vi ha kvar dessa sänkta avgifter. Riksgenomsnittet ligger på runt 650 kronor per elev och vi hamnade för högt förut med 1 100 kronor per elev, säger Claes Henke som påpekar att man nu alltså hamnar på Norrköpings tidigare nivå, där har man emellertid på senare tid ytterligare sänkt.

– Men det här känns bra tycker jag, det ska inte vara avgiftens storlek som är avgörande.

Kulturskolan

Började som kommunal musikskola 1949 och är därmed en av landets äldsta musikskolor.

2009 breddades verksamheten med drama och bild och form och man bytte också namn till Kulturskolan.

Har sina lokaler i Ramunderskolan men finns också ute på de övriga kommunala skolorna.

Nya avgifter

Terminsavgift 800 kronor.

Avgift för syskon 450 kronor.

Instrumenthyra 0 kronor.

Gruppavgift för bild och form samt för drama/teater 500 kronor.

Maxavgiften för en familj blir 1 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!