Fenomenalt, festligt och folkligt på Flygeln

Lördagen den 22 oktober var det fullt drag på Flygeln i Norrköping. Kjell Gustavssons Blues and Rhytm orkester uppträdde tillsammans med Dalaartisten Peter Carlsson.

Peter Carlsson bjöd på flera sköna blueslåtar från Flygelns scen. "Dont judge the book from the cover" är ett exempel.

Peter Carlsson bjöd på flera sköna blueslåtar från Flygelns scen. "Dont judge the book from the cover" är ett exempel.

Foto: Ulla Karin Rydén

Kultur2022-10-30 09:55

Kjell Gustavssons orkester har ett mäktigt gung och väldigt bred kompetens. Det är en fantastisk känsla att svepas in i den härliga ljudmatta som skapas av en orkester med stor blåssektion, trummisvirtousen Kjell Gustavsson, ett par fenomenala gitarrister, Anders Larsson på dragspel och keyboard och inte minst frontmannen och sångaren Mikael Westman. Entrén i den för kvällen fullsatta Flygeln satte märket för kvällen. Bandet startade från entréhallen och tog sig sedan nerför trapporna mot scenen under ett svängigt buller och bång.

När bandet väl var på plats på scen la de i högsta växeln direkt. De allra flesta låtar som bandet framförde har tillkommit genom Kjell Gustavssons försorg. Den mannen kan göra bra musik och det band som han hade med sig den här kvällen vet hur man gör för att framföra bra musik. Det var kort sagt svårt att sitta still. Orkestern är väldigt tight och scenbilden är snyggt designad. Ljussättningen är perfekt och understryker att här är vi med om en festlig spelning som är utöver det vanliga.

Efter ett par nummer med bandet där Mikael Westman visade sina styrkor så var det dags för Peter Karlsson att göra entré på scenen. Peter Carlsson är en mästerlig historieberättare med en tajming som är oslagbar. Det som gör hans historieberättande extra speciellt är den genuina folkliga förankringen i hans framträdande. Värmen i hans berättelser om originalen i trakterna runt Grycksbo, Mjälga, Leksand och Falun gör att man skrattar med och inte åt Valborg på sin första tågresa eller den lillgamle pojken Hedströms kommentarer på bygatan. 

Peter Carlsson har ett långt förflutet som showman och musiker. Med gruppen Blå Grodorna har han turnerat inför fulla hus i många år. Carlsson är emellertid också något av en "hemmakatt", han skulle kanske kunna ha blivit hur stor som helst som artist, men han vill något mer med livet - "strula och gåssa" hemmavid kanske; som texten går i "Köppäbä-visan? Just denna personlighet, i kombination med proffsighet i hantverket gör Peter Carlsson så stor och - vill jag säga - älskad av en stor publik.

Kvällen blev magisk när Peter Carlsson tog sig an den snart hundraåriga bluesklassikern "Nobody knows you when you´re down and out" av James Cox. Och en sak är klar. Peter Carlsson och Kjell Gustavssons orkester är som gjorda för varandra. 

Kjell Gustavsson och Peter Carlsson har ett långt samarbete bakom sig i det tidigare bandet Blå Grodorna.
Kjell Gustavsson och Peter Carlsson har ett långt samarbete bakom sig i det tidigare bandet Blå Grodorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!