Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Enmansföreställning ska förklara

Efter 18 år tillsammans med sig själv säger Emelie Karlsson att hon gradvis vant sig, nu vill hon försöka få andra att förstå hur det är att vara hon.

Få vågar fråga. Vad är det egentligen som rör sig i huvudet på 18-åriga Emelie Karlsson? I föreställningen "Autism för dummies - konsten att vara en alien" får publiken svar på sånt de kanske inte vågat fråga.

Få vågar fråga. Vad är det egentligen som rör sig i huvudet på 18-åriga Emelie Karlsson? I föreställningen "Autism för dummies - konsten att vara en alien" får publiken svar på sånt de kanske inte vågat fråga.

Foto: Åsa Hanell

KULTUR2018-01-30 19:00

I vår tar hon studenten efter sina gymnasieår på Film & Musikgymnasiet, men innan dess sätter hon upp enmansföreställningen "Autism för dummies - konsten att vara en alien, där hon blandar monologer med sångnummer.

– Det ska bli skönt att förmedla mina tankar där jag utgår ifrån varför jag gör som jag gör, är som jag är och varför det blir som det blir, säger Emelie Karlsson.

Hon var ganska liten när hon började förstå att alla inte reagerade som hon gjorde och sedan dess har hon diagnostiserats med autism, adhd, misofoni - ljud som förknippas med starkt obehag, RLS, och GAD. RLS betyder att man har ett tvång att röra på ben/armar på grund av obehags känslor, GAD är generaliserat ångestsyndrom, adhd - hög aktivitet och impulsivitet.

För Emelie handlar det nu om att få till rutiner och samspel med sin kreativitet, en kreativitet hon upptäckte när hon var med i Norrköpings ungdomscirkus.

– De andra gjorde kreativa saker även när de inte var på cirkusen, det inspirerade mig och det är något jag på något sätt vill jobba med i framtiden, säger Emelie Karlsson, som från ena stunden till den andra kan gå från att vara väldigt konkret till att vara jätteluddig.

Det var när hon gick i sexårsgruppen och läraren skällde ut hela gruppen för att de åt med öppen mun som Emelies värld exploderade. I alla fall inuti hennes huvud.

– Jag förstod inte att det bara var jag som kände så.

Sedan dess har det blivit värre, nu kan hon inte äta tillsammans med någon utan att få starka obehagskänslor av ljudet när någon tuggar.

– Jag kan inte ens prata med någon som tuggar tuggummi och jag kan inte äta tillsammans med mina föräldrar. Oftast sitter jag för mig själv med musik i hörlurarna, säger Emelie.

Hon kan också bli ursinnigt förbannad när någon hostar, och hon har svårt att läsa av andra människors sinnesstämning vilket gör att det är svårt att hänga med kompisar eftersom hon ofta tvingas lämna gruppen när det händer något som stökar till det i huvudet på henne.

– Det blir svårt att få någon kontinuitet, det är ingen som vill vara med en när man inte är som alla andra och fast jag alltid menar väl så blir det ofta fel, av rädsla för att det inte ska hoppa grodor ut munnen på mig så blir jag tyst. Jag är alltid för mycket eller för lite.

15 februari på Dynamo kan du se Emelie framföra sin 40 minuter långa enmansföreställning.

Diagnostiska kriterier för autism

En genomgripande utvecklingsstörning som manifesterar sig före tre års ålder och karakteriseras av försämrad utveckling av socialt samspel, kommunikationsförmåga och av ett begränsat, stereotypt och repetitivt beteende. Härtill kommer en rad mindre specifika fenomen som fobier, sömn- och ätstörningar, raserianfall och självdestruktivt beteende.

Källa: Autism- och Aspergerförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!