Utställningen, som inleder höstsäsongen på galleriet, kan ses som en hyllning till bortgångna Norrköpingskonstnären Liisa Chaudhuri.

Maria Segersäll fick en resa till Lofoten som ett stipendium till minne av Chaudhuri 2012. Hon begav sig till Svolvaer i oktober förra året. Stannade en vecka i ett konstnärshus och fascinerades av den vidunderliga utsikten. Det är en topografi som inte lämnar någon oberörd.

– Det var mycket berg, men också mycket vatten. Och så otroligt starka färger mitt i oktober, berättar Maria.

Artikelbild

Foto: Arne Lindh

Att det var höst anar vi i färgspråket och vad som måste vara ett upprört hav framför konstnärens blick. Hon gjorde skisser på papper där på plats och förde sedan över motiven till dessa stora textilmålningar hemma i ateljén i Vadstena.

Mitt på golvet i första rummet på Galleri Kronan tronar ett berg i tyg. Det gick liksom inte att bara arbeta tvådimensionellt med dessa vyer omkring, berättar Maria.

– Jag kände när jag var där att jag vill göra något annat, något som kändes som tecknat, fast i tre dimensioner. Något som håller på att växa fram, som inte är perfekt. Mer kan hända, säger Maria Segersäll.

Hon vill bygga något på plats, inte bara hänga upp det som redan är färdigt. Hon ser berget som en skiss av flera som hon tänker hänga up i galleriets inre rum.

Artikelbild

Foto: Arne Lindh

– Jag har jobbat i tekniker som är nya för mig, säger Maria.

Även här inspirerad av Liisa Chaudhuri, som också målade från Lofoten, i akvarell. Maria har valt textilfärger, fast det ibland ser ut som akryl. Textil är ett naturligt material för Maria. Hon jobbar ofta med det.

Artikelbild

Foto: Arne Lindh

Maria Segersäll är bördig från Linköping (pappan Alf var en av Sveriges främsta cyklister på 80-talet) och är konstutbildad i Göteborg. Hon arbetar idag i Segerströmska Verkstäderna i Vadstena, ofta med möbler och grafisk formgivning. Hon uttrycker sig också i andra former som fotografi, keramik, emaljering och collage, inte sällan i samarbete med andra konstnärer.

Utställningen på Galleri Kronan har vernissage på lördag och finns kvar till den 21 september.