Bok: Till varje pris

Förlag: LBJ (2012)

Författare: Mathias Sundin

 

En av personerna i Mathias Sundins debutbok "Till varje pris" är Tess Svensson. Hon är reporter på Expressen. Och Mathias Sundins alter ego. Tess går till en början storögd och fascinerad - men snabbt alltmer världsvan - omkring bland den Nordamerikanska politikens kändisar och intriger.

 

Mathias Sundin är en särpräglad politiker från Norrköping. "Stadens folkpartist" brukar jag lite skämtsamt kalla honom i spalterna. Till vardags är det kommunalpolitiken som är hans arena. Just nu är han dessutom ersättare i riksdagen.

 

Sundin har lika många järn i elden som vad han har specialintressen. Han tävlar i dataspel. Han har blivit en profilerad (ö)-kändis i kamphundskretsar. Han är hängiven supporter till ett mindre bemärkt fotbollslag i England. Han är beläst i genren liberal frihetsteori. Han är något av en nörd när det kommer till politik och valkampanjer i USA. Och han är mycket förtjust i att skriva. Av de två sistnämnda intressena har han mitt i allt annat bakat ihop en politisk deckare på drygt 400 sidor.

 

I presidentvalet 2008 volonterade Mathias Sundin för republikanernas presidentkandidat John McCain. Sundin knackade dörr i ökenstaten Nevada. Ni minns hur det gick. Demokraternas Barack Obama vann. I sin bok tar Sundin för sig av de friheter som tillkommer författare. Många verkliga människor från politiken finns med i bokens personförteckning. Men i något omstuvade miljöer och roller.

 

I "Till varje pris" kämpar senator Barack Obama med svenskamerikanen senator Mark Eriksson om uppdraget som Demokraternas kandidat i presidentvalet 2012. En av dem kommer att bli utsedd av sitt parti för att utmana John McCain som Sundin har skrivit in som valvinnare 2008 och således sittande president.

 

Mark Eriksson är bokens huvudperson. Han utkämpar oändliga valkampanjer, plågas på mer än ett sätt av det förflutna, och har det trassligt med hustrun Sarah. Vid några tillfällen balanserar Erikssons politiska tillvaro och framtid på en knivsegg. Genom rådiga och modiga beslut i avgörande moment från Eriksson själv och genom att högst oväntade saker plötsligt händer - bl a kommer en norrman med ett besked som likt i ett grekiskt drama vänder utvecklingen i ett slag - så fixar sig dock det mesta. Men inte allt. Mer vill jag inte avslöja här och nu. Bokens läsare ska inte gå miste om den spännande upplösningen.

 

Mathias Sundins bok är verkligen värd läsare. Jag har läst många deckare i politiska miljöer; skrivna av professionella författare. "Till varje pris" ligger inte i topp i jämförelse med dessa. Men definitivt inte i botten. Bokens problem är framförallt att Sundin inte riktigt tycks ha bestämt sig för vad för slags bok han ville skriva. Lusten att berätta om hur valsystemet fungerar överflyglar stundom lusten att berätta en spännande historia. Långa haranger om politikens hantverk gör att språket tappar driv och spänst lite för ofta.

 

Defekterna ska inte överdrivas. "Till varje pris" är spännande och till stora delar hyggligt skriven. Jag sträckläste boken under en fyra timmars tågresa. Mathias Sundin lyckas t o m författa några erotiska passager utan att bli pinsam.

 

 

Tess Svensson får gärna återkomma.