Bronsskulpturen "Visa råd från en enkel dam" kom igår förmiddag på plats i Hagebyparken. Skulpturen är hopbyggd med en bänk, där man har fin utsikt över bäckravinen och så småningom kan man också se lekande barn i lekplatsen som nu tar form.

Marianne Arnbäcks konst är förbunden med naturen, och hon har gjort sig känd för sina underfundiga djur och målningar av skogar och växtlighet.

- Jag gör inte abstrakta grejer, allt jag gör har en innebörd, säger hon.

Från en dröm
Det var Lars-Ove Östensson, intendent på Norrköpings Konstmuseum, som gav konstnärinnan Marianne Arnbäck uppdraget att skapa en offentlig utsmyckning.

- Hennes konst har ett väldigt personligt uttryck. Det finns en värme och trygghet i den som jag tror att många uppskattar, säger han.

- Sedan vill vi ha offentlig konst med olika uttryck. De två andra verk som kommer upp i Norrköping i höst har en helt annan karaktär. I dag ser man inte längre skulpturer i brons, men det är viktigt att visa att det finns, säger han.

Motivet kommer från en dröm som Marianne Arnbäck hade för något år sedan, där hon satt på en bänk och bredvid henne satt en myrslok.

- Jag är en person som minns drömmar. Och jag har ofta drömmar om djur, säger hon.

- Min konst handlar ofta om skyddet från ett annat kvinnligt väsen. Men det är sådant andra tillskriver min konst. Det är inte så att jag tänker i de banorna, det kommer av sig själv.

När hon höll på med den första skissen tänkte hon inte så mycket på motivet, men sedan såg hon två kvinnliga figurer i sitt eget verk. Den som är uppmärksam ser att myrsloken har antydan till bröst. Myrsloksdamen lägger lugnande sin labb runt kvinnan bredvid henne.

- Myrsloken är ett djur bland andra och komplicerar inte tillvaron. Människan är däremot bekymrad, det ser man på den bekymrade minen, säger Marianne Arnbäck.

Tillverkad i Holland
- Myrslokskvinnan tycks säga: "Komplicera inte allting, gör inte allt så konstigt." Därför kallar jag den för "Visa råd från en enkel dam". Det är en myrsloksmormor, eller en äldre kvinna som ger råd i kraft av sin erfarenhet och enkla livsvisdom.

Detta är Marianne Arnbäcks första och största offentliga skulptur med sina 1,40 meter. Den är tillverkad i Holland, på ett gjuteri utanför Amsterdam, där priset för att bronsgjutningen var mer förmånligt än i Sverige.

- Det var ett mycket bra gjuteri, med jättebra människor. Jag byggde upp en vaxskulptur på plats, som sedan gjöts i brons. Vi putsade till den tillsammans för att få allt som jag ville ha det.

- I slutet använde jag svart skokräm som penslades på, eftersom jag ville få fram att myrsloken var randig. Sedan torkar man av med rödsprit eller terpentin. Om något år kommer färgen ha förändrats och blivit mer grön.