Vi träffas över en fika på Ica Maxi. Caroline Hedberg ser ut som vilken människa som helst; hon är glad, skrattar, pratar och gestikulerar. De som inte känner henne vet dock inte vad hon bär på inombords; en ständig värk, ett minne som inte alltid hänger med, en ork som tar slut och minnen från den fruktansvärda bussolyckan i oktober 2010 som upprepas i hennes huvud.

– Busschauffören dog och jag överlevde. Jag var den enda passageraren, säger hon och berättar om tiden efteråt:

– Jag var arg, ledsen, frustrerad. Hur skulle jag kunna leva vidare mitt liv? Jag slog i hela min vänstra sida och kunde bara gå korta sträckor. Direkt efter olyckan sa de att det skulle ordna sig, men livet blir aldrig detsamma igen.

Artikelbild

Vinteröga släpps den 27 juni.

Sedan dess har livet varit en kamp för Caroline, som fyller 34 i år. Några år efter olyckan funderade hon på att skriva en bok om den.

– Men det blev alldeles för jobbigt.

I stället kom ”Vinteröga” till henne en dag.

– Hon bara var där, växte fram. Jag såg henne framför mig, en nioårig unik flicka med ett blått och ett brunt öga och vitt hår. Hon bodde i Överkalix och där tog allt vid.

Artikelbild

| Caroline Hedberg släpper sin första bok.

Så började hon skriva om allt som kom till henne. En befrielse.

– Jag fick följa hennes liv, hennes uppväxt och förmågor. Hon tog mig till en värld där jag inte är begränsad, jag kan göra allt jag vill. Det var så befriande, förklarar hon.

Hon insåg att det blev en slags terapi för henne att skriva om en fantasivärld – mycket bättre än all den terapi och hjälp hon fått. Och hon vill verkligen uppmuntra andra i samma situation att hitta sin egen kreativa ådra, sin egen terapi, för att känna de där stunderna av lycka.

– Det finns många därute som får sitt liv omkastat av olika anledningar. Genom att exempelvis skriva eller måla så slipper man vara i den situation man tvingas vara i hela tiden.

Att det ens skulle bli en bok från början var inget Caroline tänkte på. Men ju fler kapitel hon lade bakom sig, som en vän fick läsa och tyckte var bra, var hon till slut framme vid målet; boken var klar.

– Då sa in kompis att ”det här är alldeles för bra för att hålla för dig själv, du måste ge ut den”.

Därpå följde ännu mer jobb än vad det tog att skriva själva boken.

– Det tog lite mer än ett år att skriva boken, men jag har nog hållit på med den i två och ett halvt, säger Caroline och berättar om korrekturläsning, om att skapa omslag, att ge ut boken på eget förlag och allt jobb som det innebär, och att jobba med marknadsföring.

Att ges ut på de stora förlagen är nämligen svårt då konkurrensen är hård. I dagarna kommer de första exemplaren av Vinteröga och i juni bjuds alla in till releasefest på Ica Smedby.

– Att ha releasefesten på Ica Smedby var en självklarhet för mig, jag är både uppvuxen i Smedby och känner Rikard som har butiken. Högläsning kommer att ske av programledaren Åsa Sjöberg, och böckerna kommer att finnas att köpa där, säger Caroline.

Sedan väntar en liten turné i södra Sverige i olika butiker där boken ska promotas. Den kommer även att kunna köpas på de olika e-plattformarna som säljer böcker. Och kanske blir det en uppföljning:

– En uppföljare väntar, del två, men när och hur den kommer att släppas är inget jag kan uttala mig om i dagsläget. Jag är bara glad över att den första boken kommer ut, säger Caroline Hedberg.