Tv-krönika Lägerelds-tv, det vill säga program som alla samlas kring, blir en större och större utmaning för tv-kanalerna. När det var monopol så var det förstås enklare. Ingenting konkurrerade på allvar med Hylands hörna. Fler kanaler betyder mer splittrad publik och även om det för oss tv-konsumenter på ett sätt är bra med mer att välja på än ”men stäng av om du inte är intresserad” så förändrar det tv som kulturellt fenomen. Det är ytterst få tv-program man ”måste se” för att hänga med i fikarumssnacket. För tv-snacket finns inte där längre. Och även om vi tittar på samma program så gör vi inte det samtidigt. Vi spoilervarnar (om vi har nån hut i kroppen) och sen diskuterar vi tv vi gillar - eller gillar att ogilla - i sociala medier. Men vi skulle behöva ha ett svenskt ord för spoiler. Ett ord som inte också betyder aerodynamisk del på bilen. Ett ord som farmor också fattar så hon inte avslöjar slutet på första avsnittet av ”Bron” bara för att hon hann se det i SVT-play först. Jag har inte kommit på nåt bra men jag funderar på det och kommer ni på något så mejla!

Bron ja, Saga är tillbaka för en sista säsong. Första avsnittet var ganska blekt tycker jag även om det avsutades med en rejäl cliff hanger. Jag ska inte avslöja något men dramatiskt var det.

Mindre dramatiskt får man nog säga att det var i den avslutande säsongen av ”Fröken Frimans krig”. Det var den svagaste säsongen och det i sig gör väl kanske att det inte gör så mycket att det inte blir mer. Men jag hade nog velat få se dem få rösträtten.

På söndag drar TV4 i gång årets säsong av ”Farmen” (i sin barndom lägerelds-tv). Det är inga östgötar som flyttar in i första avsnittet i alla fall och det är bara fyra av 14 som är Stockholmare. Även om det är kul tv när storstadsråttor ställs inför bondgårdens realitet så har de också i tidigare säsonger varit folk som lämnat frivilligt för att de inte pallat med livet på landet. Det måste vara svårt att välja ut deltagare till dokusåpor där de är benägna att dra när de fått sina 15 minuter. En kvart i en dokusåpa är dock inget att bygga kändisskap på, det är knappt det räcker att vinna en dokusåpa längre ...

På andra sidan Atlanten är det den här veckan premiär för sjätte säsongen av Nashville. Den femte var första på CMT och var lite svajig.Det är klart det inte direkt var party när Rayna hade gått bort men nu tillförs nya karaktärer (inte mindre än sex nya karaktärer) och en av dem kommer starkt påverka Juliettes liv. När Viaplay börjar sända är än så länge oklart. Nashvillefans får helt enkelt vänta med att hänga på Nashvilleforum ett tag till.

Kanal 11 satsar på starka måndagkvällar framöver. ”Jane the Virgin”, ”Scandal” och !iZombie” kommer att avlösa varandra i tablån. Kanal 5 satsar på onsdagar med Gåsmamman (tredje säsongen) och ”Criminal Minds”. Allt med start om en dryg vecka.