Krönika OS i all ära men veckans största tv-händelse tycker jag att premiären av Alan Balls nya serie "Here and now" (HBO Nordic) är. En familjehögtid är en perfekt introduktion till alla karaktärer. I det första avsnittet firas filosofens 60-årsdag. Hans hustru organiserar allt medan han besöker en prostituerad på hemvägen. Deras fyra barn, varav de tre äldsta är adopterade från olika delar av världen, har alla sina problem och egenheter men alla samlas ändå för pappans födelsedag. Ingen grälar direkt men ingen gör heller riktigt det som förväntas av dem. Som sagt en bra uppdukning för en dramaserie. Att det är fina skådespelare som medverkar som Tim Robbins och Holly Hunter är grädde på moset. Jag längtar redan till nästa avsnitt.

Det är en bra genre som växt fram där man får följa en familj och deras relationer. Det är inte såpa och det är inte komedi. Värmen, förvecklingarna och de komplicerade relationer som råder i en familj är också lätt för många att relatera till. Med "Transparent" blev också genren mer inkluderande. Det är nämligen en genre som väldigt länge haft homosexuella karaktärer. Lustigt nog är det ofta en homosexuell brorsa - väldigt sällan en transperson eller en lesbisk syster. Det finns många bra serier i den här genren som nu finns i olika streamingtjänster om man har en vabruari-dag att slå ihjäl. "Six feet under", "Gilmore girls" och "Party of five" som fick namnet "Ensam hemma" i Sverige är väl värda att ses igen.

Mellocirkusen rullar på och det är tredje deltävlingen i helgen. Mendez, Kalle Moreus och Jessica Andersson tävlar mot fyra debutanter. David Lindgren tycker jag funkar som programledare medan Fab Freddie inte är så Fab som man kunde hoppats. Jag tror att det här formatet har gjort sitt nu och att det är dags för ett nytt mello-grepp. Frågan är om det kommer att hända innan Björkman går i pension. Jag tänker mig mindre studiodeltävlingar och sen en större final - gärna med fler bidrag än åtta - och så inget jämrans andra chansen.

När nu inte alla ser samma tv-program samtidigt uppstår nya problem. Folk vill nämligen prata om tv. Men det här med spoilers behöver vi utveckla nån slags etikett för. För mig kan det paja hela helgen om någon skriker ut att "Jag kunde Filipstad på 10 poäng" på Facebook innan jag själv hunnit slå igång "På spåret". Hos oss är det en av helgens höjdpunkter när vi med duoappen tävlar oss igenom På spåret. Vi är ett lag och fast vi inte ses mycket alls under en arbetsvecka (jag och maken har väldigt olika arbetstider) så är det när vi bildar lag i vår egen kupé som vi glömmer veckans stress. Är det så svårt att skriva "Jag tog första resan på tio poäng" i stället? Då kan man lätt scrolla förbi innan man hinner läsa de mer finstilta kommentarerna om att Filipstad minsann var lätt.

Jag vet att det här inte bara är jag. Jag har likasinnade vänner också som på facebook redan fredag eftermiddag kan varna att "den som spoilrar På spåret blir blockad" eller rent av "den som spoilrar På spåret ska dö". Nu tror jag inte nån kommer att bokstavligen bli ihjälslagen men känslan är inte go'. Så kan vi vara överens nu? Ikväll avslöjar vi ingenting i sociala medier.