På lördagen hölls vernissage på Husby säteri utanför Söderköping. Det handlar om en utställning med Margareta Sjödins konst och konstnären själv var på plats under helgen och lördagens invigning (utställningen hänger fram till 8 januari).

Margareta Sjödin började sin karriär som skådespelare på 1960-talet och är väl fortfarande ihågkommen av många för sin roll i tv-serien "Partaj" som blondinen som varje avsnitt sa "Har jag gjort bort mig nu igen". Men efter detta bosatte hon sig i USA och har sedan länge ägnat sig uteslutande åt konsten – hon uttrycker sig i tämligen abstrakta, färgstarka och expressiva bilder.

Husby säteri har inte anordnat utställningar av den här storleken förut.

Artikelbild

| I samtal. Britt Samuelsson och Marianne Ringborg med Sjödin (mitten).

– Nej, det har vi inte. Att det blev just Margareta Sjödin var lite en slump där en bekant tipsade om att hon gärna ville komma till Östergötland och ställa ut, berättar Fredrik Wastesson, ägare av och vd på Husby säteri.

– Hennes konst hänger i biblioteket och i hela korridoren utanför, det rör sig om ett 25-tal alster.

Husby säteri har ett antal ben att stå på: konferenser, hotell, slottsbutik, jakt med mera men på senare år har man också arrangerat ett antal evenemang.

– Evenemang är bra på så sätt att det drar folk hit som kanske inte skulle komma i annat fall, det blir ett sätt att visa upp oss, säger Fredrik Wastesson som tycker att det blev en lyckad vernissage.

Artikelbild

| Margareta Sjödin och Marianne Ringborg på Husby säteri.

– Margareta Sjödin kom redan i fredags och vi har haft jättekul hela helgen.