I helgen som gick tävlade PyromaniArt i Tallin och där vann man Fire Art World Cup 2018.

–Det känns jättebra, väldigt kul, säger Elsa Näslund, en av gruppens fyra medlemmar.

En tio-minuter lång show med koppling till årets tema, save, trust and fairydust, där de lät en lyktgubbe tända liv i älvorna visade sig vara ett vinnande bidrag.

Artikelbild

| Eld har alltid fascinerat Linda Johansson. En egentillverkad eldsprutare kan man ha stor nytta av som den legetimerad epyrotekniker Linda är. Foto: Robert Svensson

– Ja, man måste ju visa något nytt och gärna med koppling till temat, vilket vi gjorde, säger Elsa Näslund.

PyromaniArts medlemmar har lång efterenhet inom cirkus och uppträder med eldshower, luftakrobatik och jonglering på olika evenemang i Sverige och utomlands och har gått olika cirkusskolor i Nederländerna, Moskva, Kina och Sverige.

Det hela började 2007 när Linda Johansson och Emil Kumlin träffades på Gävles Cirkusgymnasium där båda gick, fast för Linda började det ännu lite tidigare egentligen eftersom hon började sin akrobatiska bana i Norsholms ungdomscirkus som liten.

När hon träffade Emil började de så småningom experimentera med olika lösningar för att blanda in eld i sina akrobatiska shower.

– Det började med att Emil jonglerade med eld och sedan har vi kommit på fler och fler områden där vi kan ha eld med som att sätta vekar på solfjädrar, berättade Linda Johansson vid en intervju med Folkbladet 2009.

För att förkovra sig i akrobatiken har Linda också utbildat sig utomlands, i Ryssland och Kina. Hösten 2009 utbildade hon sig till legitimerad pyrotekniker.

Sedan dess har gruppen utökats till en kvartett och består nu, förutom Linda och Emil, även av Stina Gustafsson och Elsa Näslund. De började sin bana, precis som Linda, i Norsholms Ungdomscirkus.