Tillsammans har belgiska och nederländska forskare upptäckt att de gula färgpigmenten i bland annat konstnärens ikoniska verk "Vas med 15 solrosor" sakta men säkert tappar färg, och går mot en brunare nyans.

Van Gogh använde två varianter av kromgult, vilket är ett syntetiskt färgpigment som fanns överallt på den tiden. En av dessa typer av kromgult är relativt stabil eftersom den har en orange ton i sig. Men den andra typen, som har en blek gul ton, är väldigt känslig för nedbrytning och tappar sin färg med tiden, säger forskaren Frederik Vanmeert till Artnet.

I dagsläget har nedbrytningen inte hunnit gå så långt – och går inte att skåda endast med ögat. När det kommer att bli synligt är svårt för forskarna att förutspå.

Trots den dystra upptäckten finns åtgärder experter kan ta till för att skydda verk som är målade i färgpigmentet.

Till exempel har mängden ljus som faller på målningen stor påverkan på nedbrytningens hastighet, förklarar Frederik Vanmeert.

Nu arbetar kuratorer och konservatorer på van Gogh-museet i Amsterdam för fullt för att bevara de klassiska verken. Men hur många av van Goghs målningar som hotas av färgpigmentet är i dagsläget inte känt.

Det exakta antalet vet vi inte, men det är en gul färg som van Gogh ofta använde så det finns i en stor mängd av hans målningar. Och det antas även finnas i ett stort antal av hans samtida konstnärers målningar, säger Frederik Vanmeert.

Vincent van Gogh föddes den 30 mars 1853 och dog den 27 juli 1890. Konstnären klassas i dag som en av expressionismens främsta föregångare.