Det är fredag eftermiddag och på Galleri Rådhuset pågår hängning inför lördagens vernissage. På plats finns Lovisa Lesse (boende på landsbygden utanför Söderköping) som får hjälp vid hängningen av dottern Ulla och hennes kompis Linnéa. Den andra konstnären, Eva Boström, har redan hängt klart när Folkbladet hälsar på i Rådhuset och har åkt för att hämta sin make på flygplatsen (de bor i Österrike åtminstone halva året).

Lovisa Lesse arbetar som barnboksillustratör (hon har bland annat illustrerat de senare Sune-böckerna), designer för animerad film och grafisk formgivare; det är första gången hon ställer ut här i Galleri Rådhuset.

– De senaste sex-sju åren har jag ställt ut i Valdemarsvik och har också grejor med på Stinsens folkkonstutställning som pågår nu. Men det känns otroligt roligt att få ställa ut här i det fina Rådhuset, säger Lovisa Lesse medan hon måttar med tumstocken för att markera ut hur högt fotona ska hänga.

Artikelbild

| Dottern Ulla och hennes kompis Linnéa hjälper till att hänga Lovisa Lesses konst

I den här utställningen vill Lovisa Lesse skildra begreppet "hemma" på olika sätt med tydligt lantligt tema. Detta gör hon med hjälp av tuschmålningar, 3D-illustrationer men också foton.

– Jag bor på landet med många hus som måste tas om hand och alltid är det något att göra. Då tänkte jag att att om jag ritar de här miljöerna kanske jag får lite mer distans till min närmiljö, det var så det började. Sedan lyssnade jag också på ett radioprogram om hur SD försökt ta över hembygdsrörelsen och då kände jag att jag ville ge min bild av vad som var hemma, berättar Lovisa Lesse.

Ett av sätten hon använt är att under en tioårsperiod fotografera alla som gästat gården med en tupp i famnen – det är närmare bestämt cirka 300 foton hon ska sätta upp till utställningen.

– Det blir ju också som ett tidsdokument, några på fotona har skiljt sig, någon har gått bort och någon ny person dyker upp under de här åren, säger Lovisa Lesse som tillägger att samtliga på bilderna är inbjudna till vernissagen.

Artikelbild

| Eva Boström beskriver sin konst som sensuell.

När det gäller Eva Boström målar hon i olja men här finns också litografier. Motiven är frukter, blommor, kor och mycket annat: ofta i starka kulörer och med mycket sensuella kurvor och former: hon beskriver själv det hon gör som "sensuellt måleri" som gärna får vara rolig och lite fräck.

Vernissagen är alltså klockan 12 på lördag (13 oktober) och kommer att hänga fram till den 28 oktober. Arrangör av utställningen är Söderköpings konstförening.