"The Disaster Artist" handlar om en av alla filmer som kallats världens sämsta film någonsin, nämligen "The Room" från 2004. Sedan dess har den fått kultstatus och blivit en ekonomisk vinstaffär då den regelbundet visas världen över.

Året är 1998 och Greg Sestero är en osäker ungdom som försöker ta steget från modell till skådespelare. På en kurs träffar han excentriske Tommy Wiseau. Medan Greg har svårt att vara ohämmad och släppa loss är Tommy total främling med allt vad hämningar heter. Därför närmar sig Greg kufen Tommy för att få inspiration. Vänskapen utvecklas snabbt och kompisarna flyttar till Hollywood för att uppfylla stjärndrömmar. Den skarpa komedin döljer ofta en tragisk skildring av inte bara filmvärlden utan livet.

För den som inte känner till Wiseau och "The Room" sedan tidigare kan James Francos skådespel i huvudrollen verka överdriven. Visst, du porträtterar en annorlunda person men brytningen känns lite väl mycket. Men Franco är faktiskt klockrent lik den han gestaltar, förutom i utseende.

Största förtjänsten med "The Disaster Artist" är humorn som landar precis rätt. Jag satt ensam i biografen och skrattade högt rutinmässigt. Det beror inte enbart på ett manus fullpackat med bra citat, eller att i princip alla skådespelare levererar toppnivå utan framförallt på James Francos totala förmåga att hänge sig sin roll. Ofta ser hantverket riktigt enkelt ut. Att spela på Wiseaus absurditet och samtidigt kunna behålla någon form av allvar i skildringen är en konst. Något Franco bemästrar. Liksom många gånger tidigare visar han sig vara en kompetent skådespelare.