Efter premiären av "Den blomstertid nu kommer" som skedde i filmkollektivet Crazy pictures hemstad Norrköping den 18 juni har framgångarna fortsatt. Först kunde gänget konstatera att filmen sålts till över 70 länder och nu står det klart att filmen kommer att delta i filmfestivalen "Fantastic fest" som går av stapeln i september i Austin, USA.

– De hörde av sig och sa att de vill visa den och ha med den i tävlingen och det är ju fantastiskt eftersom vi inspirerats av amerikansk film från början, berättar Olle Tholén.

– Det är svårt att ta till sig att vi ska vara med när man ser att till exempel JJ Abrams är där och tävlar med sin senaste film.

Artikelbild

| Christoffer Nordenrot under inspelningen.

Planen är att någon – allra helst hela gänget – ska åka över till festivalen.

– Det hoppas vi på, Vi har ju inte sålt filmen till USA ännu så det är ett bra tillfälle. Dessutom blir det världspremiär för filmen utanför Sverige under festivalen, berättar Olle Tholén som är nöjd med hur "Den blomstertid nu kommer" har mottagits efter premiären.

– Vi har ju hållit på med filmen i sju år nu och efter premiären känns det som ett stort skepp som bara växer. Det är häftigt eftersom den lever sitt eget liv nu och vi har fått höra fina berättelser från biografägare att folk ställt sig upp och applåderat efter visningar.

Vad har ni pågång framöver?

– Nu vill vi att den här filmen tickar på och sedan kommer vi att kicka igång några andra projekt. Dels gör vi ju reklamfilmer men så jobbar vi också på en ny långfilm, berättar Olle Tholén som tillägger att det inte kommer att bli en "Den blomstertid...2".

– Vi vill göra något nytt men kommer inte att släppa vårt manér, stilen ska kännas igen. Sedan har vi ett annat projekt på gång där vi arbetar mot USA men det kan jag inte berätta om ännu.

Filmen kommer att heta "The unthinkable" när den går upp på utländska biografer eftersom referensen med den typiska skolavslutningslåten "Den blomstertid nu kommer" är svåröversatt.

– Det är också intressant nu när den ska visas i USA eftersom mycket här i Sverige har handlat om igenkännande av kulturella referenser, i USA blir det ju en annan sak men å andra sidan blir det typiskt svenska exotiskt på ett annat sätt som vi här inte tänker på, säger Olle Tholén.

Folkbladet önskar lycka till på andra sidan av Atlanten.