Amanda Maier-Röntgen (1853-1894) var något så ovanligt som en kvinnlig violinist och tonsättare verksam på 1800-talet och dessutom var hon Sveriges första kvinnliga utexaminerade musikdirektör. För första gången ska nu musik av denna pionjär spelas av Norrköpings symfoniorkester (SON). Det handlar om en violinkonsert som efter att Amanda Maier själv framförde den med Hovkapellet i Stockholm 1876 föll i glömska.

Ganska nyligen hittades den dock och har efter detta spelats några gånger och också spelats in. Nu tar violinisten Claudia Bonfiglioli hit violinkonserten till SON: på fredag framträder de i Linköping och på lördag kommer sällskapet till De Geerhallen för en konsert.

Claudia Bonfiglioli är nuvarande stämledare i Kungliga Filharmonikernas andrafiolstämma och har tidigare bland annat varit konsertmästare i SON.

Men det bjuds på mer musik denna lördagseftermiddag. Konserten inleds med Danser från Galánta av Kodaly och som avslutning bjuder SON på Antonín Dvořáks åttonde symfoni som i ett pressmeddelande beskrivs som "ljus och lekfull musik, med sommarkänsla".

Dirigentpinnen trakteras av holländaren Antony Hermus som 2015 utsågs som hedersdirigent i Dessau. Han lägger stor tonvikt på de stora romantikerna men ska också ha stort intresse för nutida musik. Han har tidigare framträtt med SON på Tonsättarfestivalen i Stockholm 2013 men också spelat in en cd med musik av von Hausegger.