Sedan år 2000 har Rolf Wirténs stiftelse delat ut ett kulturpris till ”personer som främjat det östgötska kulturlivet med betoning på ton, bild och ord”. I år går priset till en 17-åring som trots sin ungdom redan hunnit med mycket och bildat sig ett namn som solist i musikkretsar både i hemorten Norrköping, Sverige och internationellt: violinisten Johan Dalene. På fredagen fick han motta kulturpriset av Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson (ordförande i Rolf Wirténs stiftelse) på Linköpings slott.

Överhuvudtaget går det just nu väldigt bra för den unge violinisten: samma dag som han mottog priset blev det också känt att Norrköpings symfoniorkester (SON) den kommande säsongen valt ut Johan Dalene som ”artist of residence” vilket innebär att han kommer att framträda tillsammans med SON vid fyra tillfällen under spelåret. Men han har redan framträtt med SON flera gånger de senaste åren och förutom detta har han vunnit flera internationella tävlingar: nämnas kan den prestigefyllda The Thomas and Evon Cooper International Violin competition i USA. Nästa säsong ska han också debutera med Kungliga Filharmonikerna vid ett av världens mest prestigefyllda konserthus, Carnegie Hall i New York.

I juryns motivering står bland annat: ”Johan Dalene är en unik begåvning och stjärnsolist som med Östergötland som bas erövrar konsertpublik över hela världen med sitt bländande och innerliga violinspel. Vid 17 års ålder har han en enastående teknik och en remarkabel känsla för instrumentets klangliga möjligheter.”

Bland de tidigare 18 pristagarna kan nämnas Louise Hoffsten, Gerda Antii och Johan Celander. Förra året fick illustratörerna och författarna Emma och Lisen Adbåge priset.