På tisdagen presenterade Östgötateatern spelårets repertoar där Ung scen/öst ingår. Sedan starten 2001 har man kommit att betraktas som en Sveriges ledande scener när det gäller scenkonst för barn och ungdomar. Årets övergripande tema är hemligheter och det är också namnet på en av de klassrumsföreställningar som sätts upp i höst för årskurs 4 och 5.

– "Hemligheter" är en pjäs som utspelar sig i två olika tider: i nutid mellan två vuxna kvinnor och i barndomen på 1970-talet, berättar skådespelaren och regissören Lotta Östlin Stenshäll som förklarar att handlingen mestadels utspelar sig på en offentlig toalett.

– Det handlar om vänskap och klass men innehåller också mycket musik: både 70-tal och nyskrivet, tillägger Camilla Larsson som innehar den andra rollen.

Artikelbild

| AnnaLina Hertzberg, konstnärlig ledare för Ung scen/öst står för regin av "Honungsgrävlingen".

Ung scen/östs konstnärliga ledare AnnaLina Hertzberg kommer själv att regissera en av höstens uppsättningar: ”Honungsgrävlingen” som är för lågstadiebarn.

– Det är ett tåligt djur som bara har människan som fiende men i vår föreställning är den ett barn som blivit mobbad och som förvandlar sig till en honungsgrävling för att klara sig, berättar AnnaLina Hertzberg som tillägger att det också blir en nypremiär på ”Tårtbagaren” i vår och i mars har också klassrumsföreställningen "Himmel byter färg" premiär – den är för klass 7 till 9.

Under renoveringen av Elsas hus i Linköping huserar Ung scen/öst i det nya Kulturhuset Agora i Skäggetorp, Linköping. Renoveringen beräknas vara klar hösten 2020.