Politik De politiska partierna var med anledning av det stundande valet inbjudna att ta plats på årets Augustifest som avslutas idag söndag i Norrköping. En del av Kristinaplatsen framför Konstmuseet var avdelad för små trästugor där hugade partier hade fått hyra in sig. När Folkbladet under helgen besökte platsen - som i programmet kallas för "Lilla Almedalen" - var det många av de partiaktiva som ställde sig frågande till hur kommunen tänkt när partierna tilldelats plats på Augustifesten.

Partiernas plats var nämligen mycket tydligt avskärmad från resten av aktiviteterna på Kristinaplatsen. En stor, snårig och närmast ogenomtränglig häck avskiljde effektivt partierna från övriga verksamheter.

"Hade jag vetat det här så vete tusan om vi hade betalat alla de tusenlapparna som vi gjorde för att hyra en plats här, sa en av partiernas gruppledare till Folkbladet. (På folkbladet.se finns en film som visar hur det ser ut på platsen.)

Artikelbild

| Sara Perlmann och Lulu Kosonen i vänsterns valstuga.

Alla av fullmäktiges partier var heller inte på plats. Sverigedemokraterna stack ut åt andra hållet genom att ha hyrt två valstugor. I den ena stod lite äldre medlemmar från själva partiet SD medan den andra stugan omhändertogs av ungdomsförbundet Ungsvenskarna. Felicia Hägg är kontaktperson för Ungsvenskarna i Norrköpingsområdet.

– Kontaktperson är ungefär som att vara ordförande fast jag inte är det. Jag rekryterar nya medlemmar, bokar och organiserar våra aktiviteter på skolor och sådant, berättade Felicia för Folkbladet. Hon har varit med i partiet i ungefär ett år.

– Just nu är det inte så mycket folk här. Men i går kväll var det uppemot 30 ungdomar som var här och ville prata med oss. Och det var jättebra stämning, sa Felicia Hägg.

Vid Folkbladets besök pågick en utomhusdebatt mellan Mattias Ottosson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och Ingrid Cassel som är oppositionsråd för Moderaterna. Debatten som leddes av NT: s ledarskribent Edvard Hollertz var inriktad på frågor om trygghet och lag och ordning.

Artikelbild

| Mattias Ottosson (S) och Ingrid Cassel (M).

Under tiden fram till valet 9 september kommer M och S att mötas i flera debatter i olika ämnen som skola, omsorg, sjukvård, med mera. Den lokala slutdebatten mellan S och M sker fredagen den 7 september i Knäppingsborg mellan Lars Stjernkvist (S) och Sophia Jarl (M). Debattrundan "kröns" den 31 augusti då de två hetaste statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson kommer till Värmekyrkan för en av få debatter dem emellan.

I Vänsterpartiets stuga stod Lulu Kosonen och Sara Perlmann. Sara berättade att hon precis gått med i partiet bland annat därför att hon vill vara en "god förebild" för sina två tonårsbarn som ska rösta för första gången i år.

Artikelbild

| Kampanjcykel modell S 2018.

– Det är jätteviktigt att använda sin rösträtt och det vill jag verkligen understryka för mina barn och alla andra, sa Sara Perlmann. Lulu Kosonen höll med. Hon gladdes över V: s medvind i opinionen.

– Jag tror det kan bero på att vi har bestämt oss för att inte prata illa om andra partier utan att framförallt verkligen visa vad vi själva vill, sa Lulu Kosonen.

En bit in i det avskärmande snåret hade Lars Stjernkvist (S) parkerat sin kampanjcykel.

– Här står den säkert, sa Stjernkvist.