"En gränslös blick".

Så heter utställningen som från och med i dag går att ta del av på Norrköpings Konstmuseum.

SaharBurhan är ett välbekant namn i Norrköpings konstkretsar och driver ett eget galleri i stan.

Artikelbild

| Ermias Ekube har gjort en modern tolkning av Carl Larssons ”Frukost i det gröna”. Resultatet är minst sagt tankeväckande.

Nu får hon chansen att ställa ut tillsammans med ErmiasEkube, Västervik, och Shireen Haj Mustafa, Motala.

De tre har fått välja verk ur museets samling och gjort egna tolkningar och skapat egna verk utifrån personliga tankar och erfarenheter.

– Deras val utmanar och överraskar oss, säger Bonnie Festin, intendent.

Shireen greps av Nils Wedels konst och har inspirerats av en väggmålning som han gjort här i Norrköping.

Artikelbild

| Shireen Haj Mustafa fastnade för Randi Fishers "Folkmassa".

– Den finns i ett hus som ska renoveras här och jag blir väldigt upprörd och ledsen när en så här fin målning förstörs. Jag kunde inte släppa det så därför har jag valt att arbeta utifrån den. Jag jobbar mycket med motiv från kurdiska textiler och den här målningen har att göra med ungefär samma sak, med svensk textil, säger hon.

Hon har även valt ut Randi Fishers "Folkmassa". Ett verk som påverkade henne och påminde henne om egna förluster i hemlandet Syrien.

Artikelbild

| Ermias Ekube har även lekt lite med profilbilder och hur begreppet fått en annan innebörd i dagens digitala värld.

SaharBurhan å sin sida arbetar mycket med pixelkonst. Så även den här gången då hon genom pixlade bilder visar krigets förödelse.

– Jag har valt ut stadsmålningar från Norrköping och här ser det nästan likadant ut än i dag. Så är det inte i mitt hemland Syrien. Där är nästan allt förstört, säger hon.

Artikelbild

ErmiasEkube har valt att göra en uppdaterad variant av Carl Larssons "Frukost i det gröna" där dagens digitala samhälle gör ett tydligt avtryck.

– Jag gillar atmosfären och kompositionen i målningen. Den visar människor som socialiserar på riktigt och jag har kopplat det till dagens samhälle med social media. Det är lite satir, berättar han.

Artikelbild

Ermias har även tittat närmare på och tolkat profilbilder. En genre som funnits under lång tid inom konsten men som idag fått en annan innebörd.

Utställningen invigs idag och Norrköpings Konstmuseum testar ett nytt grepp. Det kommer nämligen bli livemusik av gruppen MhuriYeKwaChisawa.