När det skaver finns möjlighet till förändring. Det är inte i förnöjsamheten som utveckling gror. Något som synts i amerikansk independence-film de senaste åren. Samhällets polarisering och offensiven på oskyldiga svarta män ledde till slut till att amerikanska fotbollsstjärnan Colin Kaepernick började protestera. Därifrån har rörelsen tagit fart. En effekt som sakta men säkert börjar ta plats i filmvärlden. Allt från succén "Get Out" till "Widows" och "Sorry To Bother You". En direkt effekt av ojämlikheten i amerikanska samhället där oväpnade tonåringar skjuts av polisen för lite mer pigment.

Mest känd för gentrifiering är New York-stadsdelen Brooklyn där vita människors inflytt omvandlat området. I "Blindspotting" är kaliforniska Oakland i fokus. Collin och Miles är båda uppväxta i ruffigt område som plötsligt anses häftigt av vita hipsters. Filmen börjar med att Collin får villkorlig dom med utegångsförbud varje kväll. Elva månader senare har han tre dagar kvar innan han frias helt. Tillsammans med bästisen Miles försöker Collin få dagarna att gå. Medan Collin är skötsam och vill följa reglerna har Miles en uppsvälld bild av sig själv som obrytbar gangsterkung. Men medan Collin utan minsta handling upplever konsekvenser kan Miles dra nytta av sin ljusa hudfärg.

"Blindspotting" är gjord av Carlos López Estrada, en långfilmsdebutant vars biografi på imdb.se nästan inte innehåller någon information. En ofattbart intelligent debut som både är sprakande humor och melodramatisk poesi. Daveed Diggs och Rafael Casal har skrivit ett skarpt manus som aldrig tappar fart eller dramaturgisk resonans. López Estrada har tilltro till sitt verk och regisserar med tålamod. Tragisk drama och kvick komik flätas in i varandra mjukt. "Blindspotting" är både svidande verkligt och kraftfullt sagolikt.

När berättelsen lider mot sitt slut har López Estrada knutit ihop säcken på ett ypperligt sätt. Budskapet är klart som kristall, oavsett beteende ses delar av befolkningen instinktivt som problem och andra instinktivt som tillgång. Skillnaden på den synen är bara hudfärg. Något som både illustreras i relationen mellan killarna och samhället omkring dem. "Blindspotting" är både berörande och upplyftande. Utmanar och inspirerar i sin uppriktiga sårbarhet. Den typ av film som gör det värt att besöka bio. Som får dig att stå ut med tio "Avengers"-varianter för du vet att ibland är filmkonsten något alldeles extra.