Samlingsutställningen med svensk-irakiska konstnärer från Norrköping, Göteborg, Stockholm, Malmö och Växjö, har fått rubriken "Öppet utrymme".

Falah Alani, Norrköping, själv en av de åtta konstnärerna, fick frågan från KIFiN, Konstnärernas Intresseförening i Norrköping, om att sätta ihop utställningen, att bjuda in andra konstnärer från andra städer i landet.

Han visar själv en skulptur i olika material, "Sång av aska": en musiker står och spelar på en bränd kolgrund. Och en av hans målningar, "Vagn mot..." visar beväpnade figurer på väg någonstans i en vagn, en kritik mot att allt fler i hemlandet bär vapen, också unga människor, något som oroar Alani.

Artikelbild

| Haky Jasim med sin installation, en räddningsväst med bilder av bomber på.

De olika konstnärerna i utställningen har olika uttryck, men ändå något gemensamt. Man kan ana att ett sorts övergripande tema är flykt, att befinna sig i rörelse, ensamhet, tomhet, och det vackra som en kontrast mot den obehagliga verkligheten.

Ali Alnajjar från Malmö talar om den tredje kulturen, mixen mellan den kultur man har med sig och den svenska kulturen. Hans målningar har ljusa, glada färger, en slags protest mot kriget.

En lång veckad bok börjar med passtämplar och slutar med en streckkod och ordet "immigration". Ali Alnajjar talar om att man under flykten blir en vara, får en prislapp på sig, och tappar sin personlighet, därav mörka färger, och svärta, i boken.

Haky Jasim från Göteborg visar svartvit grafik, måleri och en grafisk installation i form av en räddningsväst, en flytväst, med bilder av bomber på.

Artikelbild

| Fyra element från havet, vägvisare för flyktingen: fisk, mås, vågor och en båt.

Strax intill har han på snäckskal tryckt fyra symboler för det som leder den som flyr över havet rätt: en fisk, en mås, vågor och en båt. Fyra element från havet. Vägvisare, som han säger.

– Jag är intresserad av flyktingfrågor, och aktiv i flyktingfrågor, säger Haky Jasim, som är med i olika nätverk, som Samos vänner.

Artikelbild

| Ali Alnajjar från Malmö.

De medverkande konstnärerna i uställningen är: Ali Alnajjar, Ahmed Nussaif, Aaid Jasim, Amjad Altayar, Falah Alani, Haky Jasim, Hayder Ali och Kareem Satloon.

Noterbart är att det är bara män. Förklaringen till det från Falah Alani är att det varit svårt att få tag i kvinnliga konstnärer. Någon var utomlands, och så vidare. Men kanske borde man ha ansträngt sig lite mer på den fronten. Det hade gjort utställningen på Galleri Kronan ännu intressantare.

Sommarutställningen på Galleri Kronan i Norrköping visas från den 2 juni till 21 juni.