Den som vill besöka en helt ny värld under semestern behöver bara ta sig till Moderna museet i Stockholm. Där finns den 87–åriga, japanska konstnären Yayoi Kusamas verk som inspirerats av hennes återkommande hallucinationer. Med sina stora polkaprickar, gulsvarta pumpor och spegelrum förmedlar hon känslan av att allt upprepas och fortsätter ”i oändligheten”, vilket också är utställningens namn.

Har man inte fått nog av färgglad, hallucinatorisk konst kan man åka vidare till Wanås konst på Österlen där konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg rör sig bland drömmar med en surrealistisk skulpturgrupp på speglande underlag mitt i konstparken. På slottets fasad kryper gigantiska myror, ett verk av den colombianska konstnären Rafael Gomezbarros som symboliserar den strävsamma migranten, förflyttningar över världen och samhällsbyggande.

Migration och kulturella möten går igen i flera av utställningarna. På Havremagasinet i Boden visas ”Du som jag” med verk av internationella samtidskonstnärer, varav flera har rötter i ursprungsbefolkningar.

Artikelbild

| Norrköping. Malmöfotografen Johan Bävman skildrar föräldralediga pappor i Sverige. Fotoserien visas på Arbetets museum i Norrköping i sommar. Pressbild.

– Vi undersöker vad det innebär att vara en del av varandras kulturer och liv, och har valt att fokusera på det som för oss människor samman mer än det som skiljer oss åt. Det är särskilt intressant i den tid vi lever i, säger Mariangela Mendez som är kurator.

Hur kan vi uppleva samtidskonst utan vare sig syn eller hörsel? Det undersöker sex konstnärer i utställningen ”Kännbart” som visas parallellt på Kalmar konstmuseum och Virserum konsthall, där människor med dövblindhet är i centrum och har varit med i utvecklingen av konstverken.

– Det är en utställning att uppleva med alla sinnen. Den är taktil och alla är välkomna att klättra på, känna på och gå in i konstverken. Här finns inga av de normala begränsningarna, säger Annika Ottander, initiativtagare till, och kurator för, ”Kännbart”.

Gillar du fotografi finns det en del att välja mellan. Strandverket i Marstrand ställer ut ett 80–tal bilder av den stilbildanden fotografen Lars Tunbjörk som avled förra året. Fotografiska i Stockholm visar en samling med bilder på Greta Garbo, föräldralediga pappor i Sverige skildras i Johan Bävmans fotografier på Arbetets museum i Norrköping. Och på Magasinet i Falun är det en gemensam utställning med bilder av Magnus Wennman, Helena Blomqvist och Nygårds Karin Bengtsson.

Artikelbild

Småland. Utställningen ”Kännbart är” taktil och med personer som har dövblindhet i centrum. I sommar visas den parallellt på Kalmar konstmuseum och Virserum konsthall. Pressbild. Foto: Per Torgén/Örebro läns museum

Två av sommarens mer kända, internationella konstnärskap hittar man på Bildmuseet i Umeå och Mjellby konstmuseum där formgivarna Charles och Ray Eames respektive Meret Oppenheims verk visas upp.

Sommarens mest spektakulära konstverk är annars det 14 meter höga kvinnohuvudet ”Anna” som spanske Jaume Plensa skapat särskilt för Skulptur i Pilane på Tjörn som firar tio år i år. Högst upp på en bergstopp står skulpturen som är en av världens största och kan ses över hav och land från Marstrand till Skaftö.

Artikelbild

| Stockholm. Yayoi Kusamas speciella värld visas nu på Moderna museet. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

– Hon är verkligen uppskattad. Det är ett verk vi behöver i dessa dagar, mjukt och innerligt, säger Peter Lennby, chef och konstnärlig ledare för Skulptur i Pilane. (TT)