tv-krönika Det är ingen tvekan om att det råder fotbollsfeber och det är lätt att tro att inget tv-program i år har haft lika många tittare som Sverige-Schweiz-matchen men fotbollen har ännu inte knockat mello av tronen. Både finalen och första deltävlingen hade, enligt MMS som mäter tittandet, fler tittare. Både VM-fotbollen och mello engagerar många i sociala medier och det blir gärna lite slagsida ett tag. Det får det gärna bli så länge det inte slår över i hat och hot om det inte går Sveriges väg. Och man inte får nog av sport så pågår SM-veckan och SVT bjuder på supermånga timmar sport.

Så här i semestertider ändrar många sina tv-vanor. Om man normalt sitter många timmar i tv-soffan kanske man nu sitter i ett semesterparadis och pratar med nära och kära istället eller om man hemmavid strömmar massor så kanske man på wifi-lös semester ofrivilligt har fått dra ner lite på det. Många åker inte iväg på semester alls och oavsett om det är hemester eller sommarjobba som gäller kan det vara najs att runda av kvällen framför ett avsnitt av någon bra serie. Om man sett "The Handmaid's tale" på SVT kanske säsong två på HBO Nordic lockar. Andra säsongen tycker jag överträffar den första.

Det finns några serier som blivit sommarserier - "Morden i Midsomer" till exempel samt "Orange is the new black" och "Game of Thrones". SVT kör Morden i Midsomer som vanligt. Game of Thrones sista säsong kommer inte förrän nästa år men sjätte säsongen av Orange is the new black kommer 27 juli. Det är dock några veckor dit så under tiden föreslår jag att man tar en titt på det lite mörka familjedramat "Succession" (HBO Nordic). Den är som ett dystopiskt Dallas.

Ett annat tips är "Rillington Place" som finns på SVT play. Det är en synnerligen obehaglig historia om en seriemördare i efterkrigstidens England. Serien i tre delar baserar sig på en sann historia och det gör den inte sämre. Efteråt kan man inte låta bli att googla på verklighetens Reg och läsa om allt hemskt han gjorde.

En serie man kan spara till en regnig helg dock är "En natt" som också finns på SVT play. På pappret är det en bra serie om ett pars första dejt i realtid. Man får följa med paret i ett sommarfagert Oslo och om man känner igen den svenska kvinnliga huvudrollsinnehavaren MyAnna Buring så kan det vara från "Downton Abbey". Dock blir serien pladdrig och lite väl konstruerad. Lite för mycket händer och lite för mycket personligt hinner det pratas igenom på denna första dejt. Men en kul idé som sagt.

"Vassa föremål" var Gillian Flynns debutroman (det var hon som sen skrev bestsellern "Gone Girl") och den har nu blivit mini-serie. Boken var riktigt skaplig och jag har förhoppningen att det kan bli en bra serie. I USA har den premiär på HBO på söndag och på HBO Nordic dagen efter.