tv-krönika Regnar det? Glömde du att bjuda in dig till en midsommarfest? Eller jobbar du och kan därför inte ta dig nånstans? Ta då och gör dig en midsommartallrik (själv skippar jag sillen men tar gärna av både lax och jordgubbar) och unna dig att sträckkolla på nån av vårens serier. Kanske har du haft en hektisk vår och inte hunnit kolla så mycket på tv. Kanske jobbade du hellre på brännan än fjärrkontrollstummen under maj.

Jag tänkte summera årets första halvår med vad som varit sevärt och vad som varit lite .. bleh ...

Det tveklöst mest sedda på svensk tv är melodifestivalens olika deltävlingar och "Eurovision song contest" och sen är det "På spåret". Ingen av programmen känns superheta i efterhand - om man inte är mellonörd förstås.

Den dramaserie som placerat sig högst upp på tittartoppen är "Bron" med en och en halv miljon tittare. Så chansen är rätt stor att du redan sett den sista säsongen av Bron men annars finns den på Cmore och de tidigare säsongerna finns på Netflix.

"Here and now" (HBO Nordic) är en amerikansk dramaserie från Alan Ball som också gjorde True Blood. I Here and Now är det också skruvat och märkligt men inte på Fantasy-vis. Här handlar det om en lite ovanlig familj (mamma, pappa, tre vuxna adoptivbarn och en biologisk tonårsdotter). De är alla dysfunktionella på sitt sätt men har starka band till varandra. I mitt tycke är det vårens bästa serie.

Serien alla talar om är "The Handmaid's tale" som jag skrivit om tidigare. Första säsongen går på SVT just nu och andra säsongen på HBO Nordic där tionde (av 13) avsnittet släpptes i veckan. Förutom att Elizabeth Moss är superbra i huvudrollen så skildrar den utmärkt vad som skulle kunna hända i ett totalitärt kvinnofientligt samhälle. Det är dock inte så lättsmält och ingen "feelgood" men väldigt, väldigt, bra.

"Dynastin" (Netflix) är lättsamt och lagom bakis-tv. När serien fick en remake i år så gjordes det med glimten i ögat och med många hyllningar till 80-talet. Inte minst när ALexis gör workout i 80-talstajts till 80-talsmusik. Den nya versionen innehåller lika många intriger och handgripligheter där folk landar i poolen eller i julgranen. Supersåpigt.

En annan lite tillskruvad serie är "Good Girls" som handlar om tre vanliga mammor som blir involverade i organiserad brottslighet efter ett desperat rån på den ena mammans arbetsplats. Finns på Hulu och Amazon.

Flera serier har haft sin sista säsong under våren. Fantastiska "The Americans" är en av dem och spännande "Scandal" en annan. The Americans finns det fem säsonger av på Netflix (sista säsongen kommer förmodligen såsmåningom) och är mycket sevärd. Spiondrama, familjerelationer och 80-talsnostalgi i ett.

Scandal är ett politiskt drama med mycket sex och våld men främst är det intressanta karaktärer och en cynisk syn på vita huset. Alla säsonger utom den sista finns på Viaplay.

Vill man se något charmigt ihop med barnen så har Netflix nya version av Anne på Grönkulla, "Anne with an E" premiär för säsong två om ett par veckor. Läge att se första säsongen med andra ord.