I morgon, fredag startar Ruta till ruta. På festivalens program finns flera work shops, föreläsningar, tävlingar och prisutdelningar och något hittills ganska okänt - seriekaraoke.

- Det är något av ett experiment, där man tecknar till musik. Teckningen projiceras upp på en vägg. Det blir som att se en tecknad musikvideo växa fram live, säger Jenny Aronsson, projektledare för festivalen.

Detta blir andra upplagan i ordningen för serie- och animationsfestivalen i Norrköping.

- Vi har lärt oss en del sedan förra året. Vi ville ha ett tajtare program som var mindre spretigt. Därför samlade vi oss under temat novembermörker och vi har försökt att undvika att programpunkter krockar, säger Jenny Aronsson.

Festivalen pågår på flera olika platser i stan, så som Cnema, Kulturkammaren, Arbetets museum och Stadsmuseet.

Under festivalen kommer EWK-museet att dela ut sitt pris till Magnus Bard, men dessutom kommer tecknaren Jonna Björnstjerna, uppvuxen i Norrköping, gästa festivalen för att tala om sin illustrationskonst och hålla i en work shop.

- Intresset för det har varit stort. Många har anmält sig till hennes work shop, men till våra andra work shops finns fortfarande plats, säger Jenny Aronsson.

Bland annat håller festivalen en work shop i animering i Tim Burtons anda på Cnema för ungdomar över 13 år.

- Det är en chans för den som vill testa på. Normalt har Cnema bara pedagogisk verksamhet för skolklasser, säger Jenny Aronsson.

Tio Norrköpingstecknare ställer ut tillsammans under rubriken Paint it black, där de tolkat festivalens tema novembermörker.

Eftermiddags- och kvällstid visas en rad skrämmande och vackra filmer av Tim Burton på Cnema. Festivalledningen lyfter fram filmskaparen som en inspirationskälla till många tecknare. Bland förfilmerna finns ett urval av de animerade filmer från tävlingen I Tim Burtons anda som Folkbladet berättade om igår.

Fotnot: Hela programmet finns på rutatillruta.se