När författarna Anders Jacobssons och Sören Olssons bokfigur Sune blev tv-serie 1991 lät framgången inte vänta på sig. Tillsammans med regissören Stephan Apelgren skapade de "Sunes jul", som blev den dittills mest sedda julkalendern, med drygt tre miljoner tittare.

Trion kunde smida medan järnet var varmt. I slutet av 1993 var det premiär för komedin "Sunes sommar". Familjen Andersson planerar att åka på solsemester till Grekland, men på grund av ett kostsamt missöde på resebyrån tvingas de i stället välja campingsemester i Sverige. Resultatet: Svensk biosuccé, med nästan en miljon besökare.

Äter lössnus

Artikelbild

| Familjen Anderssons semester är full av komiska missöden. Här syns storasyster Anna, mamma Karin, lillebror Håkan, pappa Rudolf och tjejtjusaren Sune avnjuta en somrig måltid i husvagnen. Pressbild.

Ännu en gång fick tittarna stifta bekantskap med tjejtjusaren Sune, hans bångstyrige lillebror Håkan, tuffa storasyster Anna, tankspridda mamma Karin och – inte minst – den för insatsen Guldbaggenominerade Peter Haber i rollen som opraktiske pappa Rudolf, som ställer till med allsköns omedvetna otyg på campingplatsen.

Missödena börjar redan innan familjen har lämnat uppfarten, då Karin ska backa ut husvagnen från uppfarten krossas Rudolfs fot och han får tillbringa semestern på kryckor. De komiska missödena avlöser sedan varandra i tät följd: Sune äter lössnus för att imponera på tjejen Cornelia, Rudolf får myror i gipset och Karin blir översprungen av ett amerikanskt basketlag.

"Sol i sinne, brun inne"

"Sunes sommar" har i efterhand blivit en flitigt citerad referenspunkt i populärkulturen. Förutom Rudolfs osmidiga undvikande av en rasistisk benämning på chokladbollar har många repliker blivit klassiska. Exempelvis dikten "Sol i sinne, brun inne" och Håkans ordväxling med raggaren Leffe:

"Åh, lakritsbåtar! Får man ta?"

"Nej, för helvete!"

"Tack!"

Inget Grekland och en alltigenom katastrofal husvagnssemester för familjen Andersson, men en fantastisk komedi om en 90-talsfamilj som bjuder på många skratt.