Utställningen "Inhale, exhale. Push, pull" är ett samarbete mellan konstföreningen V.O.D.K.A.N i Norrköping (Vi orkar driva kulturen aktivt i Norrköping) och Sveriges konstföreningars projekt Konsten att mötas.

Konstföreningen startade då det fanns ett behov av en förening där det finns möjligheter för alla konstnärer att vara med.

– Jag har själv mött svårigheter att bli medlem i en lokal förening en gång i tiden, berättar Sahar Burhan, konstnär som driver Galleri Kameleont i Norrköping.

Artikelbild

| Mattias Åkeson är en av två konstnärer som ställer ut på Sahar Burhans Galleri Kameleont.

Projektet Konsten att mötas ger konstföreningar möjlighet att ställa ut nyanlända och utlandsfödda konstnärer.

Sahar Burhan, koordinator i Östergötland för KRO:s projekt Konsten att delta, har till utställningen nu matchat en utlandsfödd konstnär med en svenskfödd konstnär.

Ermias Ekube, samtidskonstnär från Etiopien, i dag bosatt i Västervik, och konstnären Mattias Åkeson, Söderköping, är båda födda 1970 och har båda familj med tre barn i ungefär samma ålder.

De har under året träffats och utbytt idéer kring olika teman som intresserar dem. De hittade en gemensam nämnare i "system".

Artikelbild

| Ermias Ekube med ett självporträtt där mobiltelefonen är med till varje pris.

– Vad är det för system han möter när han försöker bli en del av Sverige? säger Mattias Åkeson med hänvisning till kollegan.

Kommunikation, den nya digitala tidsåldern, ettor och nollor, binär kod, i luften kring en man som utövar den gamla meditationsformen yoga, och ägget som en symbol för livets skörhet finns i Ekubes verk.

Artikelbild

| Mattias Åkeson framför sin "Whiteboard".

– Andas ut och andas in är en grundförutsättning för livet och kommunikationen, säger Mattias Åkeson.

– Jag är fascinerad av dataprocessen, kommunikation, alla dessa datorer och Ipads, idén om Icloud, säger Ermias Ekube.

Push pull är ett begrepp från managementvärlden och migrationsforskningen. Det handlar om teorier om hur saker och ting och människor sätts i rörelse. Det är också titeln på en skulptur av Åkeson: ett svart basebollträ ovanpå en trave A4-papper.

Åkeson visar även målningar, "Whiteboard", med referens till skolor och arbetsliv, konferensrum, där det enligt Åkeson finns något undertryckt i hela situationen.

Ermias Ekube, som studerat vid Addis Abeba University School of Fine Arts and Design, har medverkat i utställningen "En gränslös blick" på Konstmuseet i Norrköping och Mattias Åkeson har nyligen ställt ut på Passagen i Linköping.

Utställningen på Galleri Kameleont på Trädgårdsgatan i Norrköping pågår från den 3 till den 30 november.