Riksteatern Norrköping, som fått bättre ekonomi, kan presentera hela tio föreställningar i sitt höstprogram, mot annars sex per termin.

Först ut, den 11 september, är inte en föreställning, utan en föreläsning: "Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna" i Hörsalen.

Här får man möta Sveriges Radios utrikeskorrespondenter Johanna Melén med Östeuropa med sitt område, och Johan Bergendorff, som bevakar globala hälsofrågor, i ett samtal om aktuella händelser i världen.

Artikelbild

| Johanna Melén och Johan Bergendorff, "Förstå världen".

– Där är det en strykande åtgång på biljetter. Det är väldigt roligt, säger Laila Lundman, ordförande i Riksteatern Norrköping.

Två dansföreställningar blir det under hösten. Först "Shapes" på Teater Bråddgatan 34 den 15 september, med dansare från Kuba. 

Nästa, på samma scen, den 22 oktober, är "Never grow old" med Paloma Madrid, Belén Maya, stjärna inom samtida flamenco, och dansaren Ninos Josef, ursprungligen från Norrköping.

Riksteatern fortsätter också sitt samarbete med Folkets hus i Skärblacka och i Åby. Till Skärblacka kommer Fröding-cabarén "Dans bort i vägen" den 25 september, medan Åby får en hyllning till Björn Afzelius den 21 november.

Artikelbild

| Shapes är en samproduktion mellan Memory Wax och kubanska Danza Teatro Retazos.

Den 5 oktober i Hörsalen, under Folkmusikfestivalen, ikläder sig Brita Björs rollen som Folkmusikens Queen B. Hon tolkar världsartisten Beyoncé via folkmusik, folkdräkt, folkdans och allmogekultur. 

Det blir gamla folkvisor i moderna arrangemang som speglar Beyoncés tematik, danssteg som flörtar med både folkdans och Beyoncé-koreografi.

På S:t Johannes församlingshem den 26 oktober ger Peter Jansson från Östgötateatern monologen "Allt som är värt". Det är en föreställning som han reser landet runt med för Riksteaterns räkning.

– Det är en upplyftande pjäs om nedstämdhet. Han tar upp svåra ämnen, som vad som gör livet värt att leva, säger Laila Lundman.

Riksteatern har en avdelning som spelar för icke hörande. Till Norrköping och Bråddgatan 34 kommer föreställningen "Peter Pan", tyst teater, utan tal, också lämplig för barn som inte har svenska som hemspråk.

Föreställningen "Barnen" på Bråddgatan 34 är ett drama i Hem till gården-anda, med tvisten att det inträffat en kärnkraftsolycka, som tvingat folk att flytta från sina hem.

I samarbetet med finskt förvaltningsområde ges "Arga Änkan", en föreställning på finska, som direktsänds digitalt från Helsingfors stadsteater, och kan ses på Cnema.